marți, decembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Ministrul sănătăţii, reclamat la DNA pentru infecţiile nosocomiale din spitale

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus miercuri, 9 noiembrie, la DNA, o plângere împotriva ministrului Alexandru Rafila care vizează infecţiile nosocomiale din spitale, a transmis într-un comunicat partidul condus de Cătălin Drulă.

„În această dimineaţă deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte al Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, a înregistrat o plângere la DNA împotriva ministrului Alexandru Rafila”, a transmis USR.

La rândul lui, deputatul USR a scris pe Facebook că plângerea vizează şi funcţionari din Ministerul Sănătăţii, „pentru că, în ciuda avertismentelor oficiale, acesta refuză să respecte legile emise de Parlamentul României”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Dacă ar fi făcut norme la Legea 3/2021 inițiată de Tudor Pop, Adrian Wiener și subsemnatul, care se referă la combaterea infecțiilor nosocomiale, Rafila și alți funcționari din ministere ar fi prevenit zeci de morți evitabile!”, susține Ungureanu.

Deputatul USR a adăugat că ministrul PSD al sănătății trebuie să plece din fruntea ministerului, dar și să răspundă în fața DNA și pentru alte motive.

„Rafila nu doar trebuie să plece din fruntea Ministerului Sănătății, ci trebuie să răspundă pentru lenea penală, pentru contractul de consultanță de 21 de milioane de euro cu OMS și pentru deplasările de lux în Cuba sau Israel!”, a mai scris Ungureanu pe Facebook.

Acesta a dat un link şi spre o interpelare pe care a adresat-o ministrului Rafila în legătură cu infecţiile nosocomiale şi la care MInisterul Sănătăţii nu i-a răspuns, deşi termenul era 19 octombrie.

Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat pe 6 noiembrie, la Antena 3, că 1,3 la sută din totalul cazurilor din spitalele din România sunt raportate ca fiind infecţii nosocomiale, faţă de o medie europeană de 7 la sută.

El a recunoscut că infecțiile nosocomiale din spitale sunt subraportate, pentru că managerii de spitale se tem de sancțiuni și a dat ca exemplu anul 2019, când, potrivit lui Rafila, s-au raportat de aproximativ de 6 ori mai puține infecții față de cât ar fi trebuit.

„Noi avem raportate circa 30.000-40.000 de infecţii anual şi, dacă am aplica un procent de 5% la anul 2019, când au fost circa 5 milioane de internări, luăm ca etalon anul prepandemic, ar fi trebuit să raportăm circa 200.000 de infecţii. Noi am raportat 30.000-40.000. La decese sunt extrem de puţine, pentru că datorită acestui sistem de vinovăţire a personalului medical, lumea de multe ori evită să lege decesul unui pacient de infecţii”, a declarat Rafila.


Politica