Scumpirea prețului la energia electrică îi face pe oameni să folosească mai puțin anumite aparate electrocasnice, să țină televizoarele pornite doar cât este necesar, sau să nu folosească simultan mai multe astfel de aparate, față de anii trecuți.
Craiovenii spun, totodată, că acest lucru este benefic și criza ne face să fim mai eco.
„Vă zic că eu adormeam cu TV aprins, dar nu mai fac asta. Vreau să economisesc. Dacă foloseam la un moment dat și TV și laptop și unul, două becuri aprinse, acum nu se mai întâmplă. Într-un fel e mai bine, așa ar trebui să fim de obicei, să nu aruncăm cu banii pe fereastră. Criza ne face eco”, a spus un craiovean.
Costurile tot mai mari la energie nu afectează doar buzunarele ci uneori și sănătatea oamenilor. Din dorința de a economisi, doljenii din multe sate încă nu au pornit centralele, fie ele pe peleți, al căror preț a explodat, fie pe lemne.
„Avem centrală pe peleți și n-am pornit-o încă. S-au scumpit foarte mult și nu ne permitem să folosim rezervele de acum. La zero grade afară ce facem, dacă o să consumăm acum materialul? Mai dăm drumul la un radiator, dar și prețul la energie, altă poveste”, a spus un doljean din Malu Mare.
Dacă unii sunt mai rezistenți, alții nu fac față la fel de ușor frigului și dacă nu dau bani pe încălzire, dau pe medicamente.
„Am răcit toți din familie pe rând toamna asta. Stăm în frig noaptea și nu avem ce face, la ce costuri sunt acum la încălzire. Avem centrală pe lemne, dar vrem să le păstrăm pentru nopți geroase. Acum dăm bani pe medicamente de răceală”, a spus un alt bărbat din Malu Mare.
Tot vis-a-vis de energia termică, craiovenii se împart între cei care așteptau deja apa caldă în calorifere și cei care sperau să mai întârzie. Criza energetică îi face pe unii dintre craioveni să redevină mai sociabili, oameni care dormeau în camere separate se înghesuie acum în același pat pentru a economisi căldura.
„Dormeam separat de soție, unul într-o cameră, altul în alta. Acum nu o să mai facem asta, chiar dacă nu e confortabil, dar prefer să țin un calorifer și un tv oprit decât să achit mai mult la facturi. Suntem obligați să ne suportăm, ce să facem”, a spus amuzat un bărbat din Craiova.
Craiovenii care au centrale de apartament par la prima vedere mai feriți de costuri, dar aceștia spun că lucrurile stau cu totul altfel, ținând cont de scumpirea gazului, care riscă inclusiv să mai crească.
„Dacă acum 2-3 ani, având centrală de apartament, eram cu siguranță avantajați, acum nu mai este chiar așa. Avem niște facturi la gaze, enorme. Și din ce aud, s-ar putea să mai tot crească. Asta în condițiile în care nu s-a făcut deja frig afară, dar diferența la costuri nu mai este atât de mare. Noi stăm la două camere, dar cei care încălzesc pe gaze 4 sau 5 camere, sigur sunt fericiți”, a spus un alt craiovean.
De la luxul oferit cândva de centrala de apartament și până la soba de la țară, dorința de economie este aceeași. Oamenii care se încălzesc prin sate la clasica sobă fac la rândul lor economii. Aceștia ajung să încălzească o singură cameră, cea în care dorm, o dată la 2-3 zile, în rest înfruntând frigul.
Deși temperaturile sunt încă prietenoase în timpul zilei, nopțile au devenit din ce în ce mai reci, iar toamna prelungită n-o să mai ajute mult timp craiovenii care fac eforturi să economisească, iar prețurile nu dau semne de scădere.