joi, noiembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Mehedinți. Cula lui Tudor Vladimirescu va fi restaurată

Cula lui Tudor Vladimirescu din satul Cerneți, comuna Șimian, va fi restaurată cu suma de 1,25 milioane de euro, cu finanțare din PNRR, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

”Astăzi am avut bucuria de a participa la semnarea contractului de finanțare împreună cu primarul comunei Șimian Constantin Trușcă și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Marcel Boloș.

E o promisiune care s-a îndeplinit. Se vor face mai multe investiții în județul Mehedinți pentru restaurarea și promovarea obiectivelor turistice pentru a crește atractivitatea zonelor minunate pe care le avem”, a spus ministrul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cula lui Tudor Vladimirescu, din satul Cerneţi, comuna Şimian, este printre cele mai cunoscute din Oltenia. Terenul pe care s-a construit cula se afla pe o fostă proprietate a mănăstirii Cozia, scrie turismistoric.ro Conform tradiţiei istorice, a fost construită în anul 1802 de către Tudor Vladimirescu după arderea Cerneţiului de către trupele turceşti.

După moartea lui Tudor, Vasile Strâmbeanu ia cula în proprietate, iar din anul 1838 revine lui Ion Gărdăreanu şi soţiei, Sevastiţa, fiind moştenită apoi pe linie feminină. În anii primului război mondial, clădirea a fost folosită de către diverse unităţi militare. Cula construită din cărămidă şi lemn se compune din parter şi etaj. Parterul este alcătuit dintr-un beci mare, o cameră şi casa scării care dă în cerdac.

Etajul prezintă un cerdac cu zece coloane masive din cărămidă, trei camere şi un coridor îngust, lung la capătul căreia se află un wc sau „umblătoare”. La parter şi etaj se păstrează câteva guri de tragere (metereze). Ferestrele au fost mărite, după ce casa fortificată şi-a pierdut funcţia de apărare. Tavanele parterului sunt boltite, din cărămidă în timp ce tavanele etajului sunt din lemn. Învelitoarea este acoperită cu şindrilă.

În perioada 1967-1977 cula a devenit muzeu, găsindu-şi locul aici exponate legate de epoca şi de personalitatea lui Tudor Vladimirescu – printre acestea, un costum de panduri şi arme din perioada lui 1821. În prezent edificiul se află în administrarea Muzeului Regiunii Porţilor de Fier.

Politica