vineri, ianuarie 10, 2025

Ultima ora

Sport

Diagnosticul de botulism în cazul femeii din Alba Iulia, infirmat în urma analizelor

Femeia din Alba suspectă de botulism, transferată săptămâna trecută cu un elicopter de la Alba Iulia la un spital din Oradea pentru a i se putea administra serul antibotulinic, nu avea această boală, potrivit analizelor efectuate la Institutul Cantacuzino din Bucureşti.

„În cazul pacientei suspecte de botulism, au fost recoltate două probe de sânge, în două zile diferite, transmise la Institutul Cantacuzino. Ambele probe infirmă boala numită botulism”, a anunţat, marţi, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, Alexandru Sinea.

El a menţionat că alte detalii privind diagnosticul şi starea de sănătate a pacientei pot fi puse la dispoziţia presei doar de unitatea sanitară unde aceasta este internată.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„O femeie, în vârstă de 45 de ani, din Alba este suspectă de botulism, fiind primul caz înregistrat în istoria recentă a judeţului. DSP Alba a emis şi alerta SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje – sistem de raportare a problemelor legate de siguranţa alimentelor în Cadrul UE). Pacienta s-a prezentat marţi la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba Iulia, cu simptome caracteristice botulismului (pupile areactive, disfonie, tulburări echilibru, parastezii) şi a necesitat internare”, se arăta într-un comunicat transmis săptămâna trecută de către DSP Alba și citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, data de debut a bolii a fost duminică, 16 octombrie, la scurt timp după ce pacienta a consumat o salată cu peşte din conservă.

Femeia a spus că a cumpărat conserva de pește de la un magazin din oraș și a mâncat-o duminică. A început să se simtă rău, iar a doua zi starea ei s-a agravat, așa că s-a dus la spital. Medicii au remarcat simptome tipice botulismului.

Deoarece spitalul din Alba Iulia nu deţine ser antibotulinic, acesteia i s-a administrat serul la un spital din Oradea, unde a fost transferată cu un elicopter.

De aici, ea a fost transferată ulterior la un spital din Cluj Napoca. 

Botulismul este o intoxicaţie produsă de bacteria Clostridium botulinum, care poate prolifera doar în medii în care nu există oxigen, iar acest lucru face ca anumite surse de hrană, printre care cele conservate, să le ofere un mediu de proliferare perfect.

Neurotoxina produsă de această bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute.

Politica