Centrul pentru Prevenirea Crimelor și Securitate (CVV) a informat că din ce în ce mai multe prostituate lucrează în secret de acasă. Astfel, Olanda este lovită de o criză de personal.
Prostituatele consideră că este mai profitabil din punct de vedere financiar să lucreze acasă, pe cont propriu. Cu toate acestea, riscurile la care se expun sunt mult mai mari, a explicat Rodney Haan, consilier pentru politica privind prostituția la CVV, potrivit evz.ro.
Lucrătoarele sexuale care nu muncesc într-un mediu controlat sunt mai expuse riscului de a ajunge într-o situație periculoasă, a mai adăugat Haan. „Este dificil de măsurat unde există pericol. Dar a fi în afara mediului controlat nu înseamnă automat că sunt victime. Multe dintre ele reușesc să se protejeze bine.”
În ultimii 20 de ani, numărul de cluburi sexuale din Olanda a scăzut cu aproximativ 700 la circa 300. În ciuda acestor lucruri, Haan nu crede că vor dispărea complet, ci vor continua să existe în număr mai mic, informează Ziarulromânesc.
Câștiguri de aproximativ jumătate de milion de euro din recrutarea şi plasarea de prostituate în străinătate
Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat la jumătatea lunii mai, 44 de percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Călăraşi, Prahova, Suceava, Olt şi Brăila. Acestea au avut drept scop prinderea membrilor unei grupări de proxeneţi, care a obţinut aproximativ jumătate de milion de euro din recrutarea şi plasarea de prostituate în străinătate.
Membrii grupului au racolat persoane vătămate din medii sociale precare în scopul exploatării lor, prin obligarea la practicarea prostituției, în România și în Europa de Vest, respectiv, Germania, Olanda, Elveția sau Italia. Inițial, recrutarea persoanelor vătămate s-a realizat prin inducere în eroare, prin promisiunea obținerii unor importante sume de bani într-un termen relativ scurt.
Sumele de bani care au fost obținute din exploatarea persoanelor vătămate sunt în cuantum de aproximativ 500.000 euro. Banii au fost transferați de către membrii grupării în România prin intermediul serviciilor internaționale de transfer monedă ori au fost aduse personal sau de către anumite persoane din anturajul acestora.