vineri, noiembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Primăria Craiova vrea să facă un muzeu în clădirea Stației de Apă Făcăi

Primăria Craiova vrea să înființeze, cu bani europeni, un Muzeu al Apei în clădirea Stației de Apă Făcăi. Investiția ar urma să fie făcută în parteneriat cu bulgarii din Vrața, după ce consilierii locali din Bănie au votat Memorandum-ului de cooperare intre cele două municipii. Detalii AICI.

În ceea ce privește Muzeul Apei, autoritățile locale au venit cu ideea unui proiect pentru „Dezvoltarea turismului montan forestier și acvatic modern în Vrața și Craiova”, inclusiv restaurarea și modernizarea telecabinei „Ledenika” în Municipiul Vrața și amenajarea Muzeului Apei în Municipiul Craiova.

Reprezentanții Primăriei au explicat ce presupune acest proiect: „Este una dintre cele mai frumoase clădiri din Craiova și merită pusă în valoare. Astfel, în vederea realizării acestui obiectiv, astăzi, într-o ședință extraordinară a Consiliului Local, a fost votat un Memorandum de cooperare între Municipiul Vraţa, Bulgaria şi Municipiul Craiova, România, necesar pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile. În jurul anilor 1880, pe fondul creșterii demografice a orașului Craiova, lipsa apei devenise o problemă, motiv pentru care s-a decis construirea unui sistem de alimentare cu apă centralizat. Pentru realizarea lucrării a fost angajat inginerul englez William Heerlin Lindley (1853-1917), unul dintre cei mai mari hidrologi ai timpului, cunoscut în România pentru rezultatele pe care le obținuse la Iași și Ploiești. W.H. Lindley a preferat, din mai multe surse posibile, apele din valea Giorocului ca fiind cele mai apropiate (cca. 40 km de Craiova), de calitate foarte bună și în cantitate suficientă, situate la o altitudine de 102 m care a permis aducerea apelor către Craiova prin pantă naturală. Pentru pomparea apei către oraș, s-a construit Stația de apă Făcăi, care era echipată cu 3 pompe cu piston acționate de motoare cu ardere pe bază de păcurină. Această stație pompa apa prin conducte până la rezervorul de apă din stația Bordei”, au transmis autoritățile locale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Proiectele pentru care Primăria ar putea să primească bani europeni au fost alese după ce craiovenii s-au pus de acord cu bulgarii. Decizia nu putea fi luată fără o consultare, conform spuselor primarului din Bănie.

„Sumele sunt foarte mici și trebuie să le facem în parteneriat, în funcție de ce vor și cei de la Vratsa. Noi ne-am uitat să vedem cam ce am putea să facem și noi de banii aceștia, care sunt foarte puțini. Nu vă așteptați să fie vorba despre zeci de milioane de euro, pentru că nu e cazul. Trebuie să ne încadrăm. Am zis că, decât să luăm de la bugetul local pentru iluminatul arhitectural al clădirilor, de ce să nu facem asta din fonduri europene, ca și exemplu. Dacă erau bani mai mulți, făceam lucruri mult mai importante decât acestea”, a explicat Lia Olguța Vasilescu, în cadrul ședinței extraordinare de miercuri.

Politica