Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, rămâne la valoarea de 7,97% pe an, exact ca joi, 18 august, arată datele Băncii Naţionale de luni, 22 august.
Pe 1 august, ROBOR la trei luni a depășit pragul de 8% şi a atins cea mai ridicată valoare din ultimii 12 ani. De atunci, indicele oscilează în jurul valorii de 8%. La începutul acestui an, pe 3 ianuarie, ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.
Românii care au luat un credit ipotecar în valoare de 250.000 de lei pe o durată de 25 de ani, cu dobândă variabilă legată de ROBOR la 3 luni, plăteau în august 2021 o rată lunară de aproximativ 1.400 de lei, în funcție de bancă, scrie libertatea.ro
După ce ROBOR 3M a depășit valoarea de 8%, rata preconizată pentru august 2022 a ajuns la aproape 2.500 de lei, în funcție de bancă. Adică o creștere de aproape 1.100 de lei lunar, aproape dublă, spun analiștii financiari.
Ministrul finanţelor, Adrian Câciu, a declarat recent că soluțiile pentru românii care s-au împrumutat la bănci și au dificultăți în plata ratelor din cauza creșterii ROBOR sunt refinanțarea, trecerea de la ROBOR la IRCC sau amânarea cu 9 luni a plății ratelor.
Deși Câciu a inclus amânarea ratelor la 9 luni printre variante, el a precizat că aceasta nu este cea mai bună soluție, pentru că suma plătită la final va fi substanțial mai mare din cauza acumulării dobânzilor datorate, la care se adaugă și rata.