Craiova, ca și alte orașe, nu duce lipsă de personaje ale căror nivel de inconștiență ar putea candida cu succes la concursuri bazate pe prostie și indiferență. Unul dintre aspectele la care cândva dorita capitală cultural-europeană poate face orașul de rușine este parcarea cu bunăștiință pe locurile pentru persoane cu dizabilități, venită evident, din partea celor fără probleme.
Că vorbim despre spații publice sau spații private, Craiova nu duce lipsă de locuri de parcare pentru persoane cu dizabilități. De ceea ce orașul duce lipsă ar putea fi numit simț civic. Parcările pentru persoane cu handicap, marcate și semnalizate încât pot fi vizualizate și din avion, sunt deseori ocupate de bolizi ai cărori șoferi nu au, cu siguranță, niciun fel de handicap, cel puțin fizic.
Nu puține sunt cazurile în care cei care au nevoie cu adevărat de aceste locuri de parcare sunt nevoiți să dea ture întregi pentru a găsi un loc liber, sau chiar parchează la distanțe atât de mari de locul de destinație, încât resursele lor fizice se termină complet până să ajungă unde trebuie sau au nevoie.
Un astfel de caz ne-a fost semnalat în urmă cu puțin timp de un cetățean din Craiova care nu doar că s-a trezit în parcarea mall-ului din oraș fără niciun loc liber destinat persoanelor cu dizabilități, ba chiar a fost pus în fața faptului în care mașinile parcate nu aveau în parbriz certificatul care să le ateste dreptul de a staționa acolo. Respectivul craiovean s-a văzut inclusiv pus în situația de a apela de la firma de pază, până la 112 și Poliția Locală, fiind practic plimbat telefonic de la o instituție la altă, instituții ai căror reprezentați dădeau pe rând din umeri.
Acest lucru se întâmplă și din cauza faptului că, așa cum prevede legea, sesizările în acest sens nu sunt foarte simplu de făcut.
Deși amenzile pentru astfel de parcări ating și 5000 de lei, entitatea care le aplică, nu are și responsabilitatea de a ridica acele mașini. Poliția Rutieră este cea care sancționează „balaurii” fără vreun handicap, dar bolizii acestora pot fi ridicați de către Poliția Locală.
Totodată, sesizările din spații private, precum parcarea mall-ului, pot fi făcute oficial doar de către firma de pază care se ocupă, cât poate, de buna funcționare a traficului din perimetrul centrelor comerciale. Practic, o persoană cu handicap, defavorizată de un inconștient care uneori nici n-are o problemă cu posibila amendă, trebuie să anunțe firma de pază. Aceasta anunță Rutiera, care vine să constate și să aplice sancțiune dacă este cazul. La acest punct autoturismul fără de handicap rămâne tot acolo, până la sosirea polițiștilor de la Locală.
Temperaturile extreme, fie în perioade de caniculă, fie în situații de frig puternic, nu sunt foarte ușor de suportat de către persoanele cu diazbilități, care se văd nevoite să nu-și folosească drepturile pentru a parca așa cum se cuvine în orice oraș din orice țară civilizată.
Responsabilitatea este a fiecăruia de a lăsa libere aceste locuri de parcare, indiferent cât de slabă este infrastructura din oraș din acest considerent și, de ce nu, de a anunța autoritățile atunci când observă o neregulă de acest gen, sancțiunile de 5000 de lei, având capacitatea de a-i face pe unii să nu mai „greșească” a doua oară.
Sursa foto: Aradon