marți, noiembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Weekend de foc pentru pompierii mehedințeni

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” al judeţului Mehedinţi au intervenit, în acest weekend, pentru stingerea a 43 de incendii, salvarea victimelor a trei accidente rutiere și acordarea asistenței medicale de urgență unui număr de 48 de persoane cu diverse afecțiuni medicale.

Pompierii mehedințeni au acționat, în acest weekend, pentru stingerea a 43 incendii, 36 dintre acestea izbucnite la vegetație uscată, pe raza a 19 unități administrativ-teritoriale: Vânju Mare (2), Butoiești, Drobeta Turnu Severin (6), Salcia, Gruia, Șimian, Husnicioara (3), Corcova (2), Prunișor (3), Butoiești (4), Jiana (2), Bâlvănești, Ilovăț (2), Strehaia, Pătulele, Pădina (2), Oprișor, Șișești, Căzănești. Incendiile au cuprins 405 hectare de vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș, dar și 16 hectare de pădure de salcâm și litieră.

La misiunile de limitare și stingere a incendiilor de vegetație uscată au participat și voluntari din cadrul SVSU Corcova, SVSU Butoiești, SVSU Șimian, SVSU Jiana, dar și un echipaj de jandarmi care a asigurat perimetrul la un incendiu din zona centurii ocolitoare a municipiului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În localitatea Salcia, incendiul s-a manifestat la aproximativ 1000 metri pătrați de vegetație uscată și s-a extins la o anexă gospodărească. Acesta s-a soldat cu o victimă, o femeie în vârstă de circa 85 de ani, care a suferit arsuri.

„Pentru evitarea producerii unor tragedii, reamintim cetățenilor necesitatea respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor. Aceștia trebuie să conștientizeze că focul, scăpat de sub control, poate produce pagube materiale însemnate, punând în pericol nu doar bunuri, ci chiar viața persoanelor.

În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se extind cu repeziciune, cuprinzând suprafețe foarte mari, iar pompierii depun eforturi considerabile pentru stingerea acestora.

Rugăm cetățenii să dea dovadă de responsabilitate și să înțeleagă că arderea miriștilor, a vegetației uscate și resturilor vegetale este INTERZISĂ, fiind un pericol major pentru viața acestora, iar în condițiile meteorologice actuale, perioade de caniculă și secetă prelungită, manifestarea incendiilor poate fi extrem de violentă, afectând: gospodării, construcții, rețele electrice, păduri și animale.

Atragem atenția că arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, dacă pune în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an, conform OUG 195/2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare”, potrivit unui comunicat de presă.

Politica