Județul Mehedinți se află, timp de patru zile, sub Cod Galben și Portocaliu de caniculă, iar cetățenii au fost avertizați cu privire la interdicția folosirii focului deschis pentru igienizare.
În acest sens, zilnic, specialiștii Inspecției de Prevenire și cadre ale Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților desfășoară acțiuni de informare și educare preventivă a populației, pe raza județului Mehedinți, în vederea conștientizării cetățenilor cu privire la riscurile la care se pot expune atunci când nu respectă măsurile de apărare împotriva incendiilor.
”Efective de pompieri din cadrul tuturor subunităților, după finalizarea intervențiilor, la întoarcerea spre unitate, difuzează mesaje audio predefinite pentru a le reaminti cetățenilor faptul că focul scăpat de sub control poate produce pagube materiale însemnate, punând în pericol nu doar bunuri, ci chiar viața persoanelor”, se arată în comunicatul ISU.
De la începutul anului, pompierii mehedințeni au depus eforturi susţinute pentru limitarea și stingerea a peste 500 de incendii izbucnite la vegetație uscată, 41 dintre acestea producând pagube materiale. Din fericire, salvatorii au stins incendiile în limitele găsite, reușind să protejeze locuințele cetățenilor, nefiind înregistrate victime.
Numai în lunile iunie – iulie ale acestui an, pompierii mehedințeni au intervenit pentru localizarea și stingerea a 142 de incendii izbucnite la vegetație uscată, dintre acestea 26 s-au propagat la depozite de furaje, culturi de cereale și viță de vie, litieră și anexe gospodărești, producând pagube materiale.
”Rugăm cetățenii să dea dovadă de responsabilitate și să înțeleagă că arderea miriștilor, a vegetației uscate și resturilor vegetale este INTERZISĂ, fiind un pericol major pentru viața acestora, iar în condițiile meteorologice actuale, perioade de caniculă și secetă prelungită, manifestarea incendiilor poate fi extrem de violentă, afectând: gospodării, construcții, rețele electrice, păduri și animale”, se mai arată în comunicat.
Reprezentanții ISU atrag, încă o dată, atenția că, arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, dacă pune în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an, conform OUG 195/2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare.