OMS: Variola maimuței nu este o urgență sanitară mondială pentru moment

Jurnalul Olteniei
1 Min Read
World Health Organization (WHO) Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus attends a daily press briefing on COVID-19 virus at the WHO headquarters in Geneva on March 11, 2020. WHO Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus announced on March 11, 2020 that the new coronavirus outbreak can now be characterised as a pandemic., Image: 505352776, License: Rights-managed, Restrictions: Graphic Content, Model Release: no, Credit line: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a apreciat sâmbătă că focarul global de variola maimuţei este o ameninţare sanitară a cărei evoluţie este foarte îngrijorătoare, dar fără a atinge încă stadiul de urgenţă sanitară mondială, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Pentru moment, evenimentul nu constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, care este cel mai înalt nivel de alertă al OMS”, a declarat directorul general al acestei agenţii ONU, într-un comunicat difuzat în urma unei reuniuni care a avut loc la nivel de experţi pe această problemă.

La nivel mondial, aproape 5.000 de cazuri de variola maimuţei au fost raportate în acest an. Dintre ele, 3.308 cazuri au fost înregistrate până miercuri în 40 de ţări din afara Africii, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC).

Boala se răspândeşte prin contact fizic apropiat. Deşi variola maimuţei poate fi mortală, ea este totuşi o boală tratabilă, însă produce la un moment dat o fază de erupţii cutanate care pot fi deranjante.

În România, au fost depistate până acum șase cazuri de variola maimuței.

Distribuie acest articol