Muzeul Olteniei a realizat o prezentare a nunții oltenești, cu o𝗯𝗶𝗰𝗲𝗶𝘂𝗿𝗶 ș𝗶 𝘁𝗿𝗮𝗱𝗶ț𝗶𝗶 î𝗻 𝗰𝗮𝗱𝗿𝘂𝗹 𝗿𝗶𝘁𝘂𝗮𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲 𝗻𝘂𝗻𝘁ă, 𝗱𝗶𝗻 𝗻𝗼𝗿𝗱𝘂𝗹 𝗷𝘂𝗱𝗲ț𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗗𝗼𝗹𝗷, î𝗻 𝘀𝗮𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝗽𝗲 𝗩𝗮𝗹𝗲𝗮 𝗖𝗼𝗿𝘇𝘂𝗹𝘂𝗶. Acest ritual al nunții, nu se face așa oricum și de oricine. În Oltenia rurală încă se mai fac nunți frumoase cu ștergare, flori în piept, ploscă cu vin, nuni și nuntași, strigături și lăutari, ca după ritualul vechi.
Trei momente importante din ritualul nunții:
𝗜𝗘𝗥𝗧Ă𝗖𝗜𝗨𝗡𝗜𝗟𝗘 – este obligatoriu ca înainte de a pleca la cununie, mirele si mireasa trebuie să ceară iertare și binecuvântare de la părinți.
𝗖𝗢𝗟𝗢𝗖𝗢Ș𝗘𝗡𝗜𝗜𝗟𝗘– mirele însoțit de naș și nuntași merg la casa miresei și pentru că vor găsi porțile zăvorâte, are loc următorul dialog: – Bună dimineața, socrii mari! Mulțumim dumneavoastră, băieți militari.
𝗕𝗥𝗔𝗗𝗨𝗟 – este pregăti de fetele nemăritate, cu flori și beteală, iar în vârf se pune un măr! Bradul este simbolul tinereţii veşnice, iar merele, nucile şi colacii reprezintă belşug şi rodnicie. Împodobirea bradului se realizează în dimineaţa nunţii. Bradul se înconjoară de mai multe ori cu un fir împletit alcătuit din trei fire de aţă de culoare roşie, albă şi albastră – acest obicei se spune că reprezintă ”legatul necazurilor şi spiritelor rele”. Bradul va fi purtat de către un băiat neînsurat în ziua nunţii.
𝗦𝘂𝗿𝘀𝗮 𝗳𝗼𝘁𝗼: 𝗠𝘂𝘇𝗲𝘂𝗹 𝗢𝗹𝘁𝗲𝗻𝗶𝗲𝗶, 𝗚𝗿𝘂𝗽𝘂𝗹 𝗙𝗼𝗹𝗰𝗹𝗼𝗿𝗶𝗰 𝗚𝗿𝗲𝗰𝗲ș𝘁𝗶-𝗖𝗲𝗿𝗻ă𝘁𝗲ș𝘁𝗶