luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

5 sfaturi pentru a învinge răul de mișcare

Răul de mișcare, recunoscut și ca rău de mașină, poate provoca simptome variate, de la greață la vărsături și amețeli. Sunt persoane predispuse la răul de mișcare în orice mijloc de transport – mașină, tren, sau avion. Altele au rău de mișcare doar când călătoresc pe scaunul din spate al mașinii sau în autocare.

De ce unii oameni sunt predispuși la răul de mișcare  și alții nu? Cercetătorii încă nu au un răspuns clar la această întrebare, dar aparent răul de mișcare este influențat de incongruența sistemelor senzoriale ale corpului, cel mai probabil pornind și de la urechea internă, cea responsabilă cu echilibrul.

Încă nu s-au găsit tratamente ce pot duce la eliminarea răului de mișcare, dar sunt diferite remedii ce pot diminua efectele sau care pot inhiba temporar acest rău de mașină.

Policlinica Buna Vestire Craiova
  1. Dacă sunteți pasager al unei mașini, se recomandă să stați pe scaunul din față pentru a putea privi spre linia orizontului, ceea ce conferă un sentiment de control mai mare decât călătoritul pe scaunul din spate. Dacă trebuie să călătoriți pe bancheta din spate, încercați să vă distrageți atenția pentru a atenua anxietatea de a nu fi în control cu situația dată. Căutați o sursă de  ventilație sau o sursă de aer proaspăt dacă este posibil și evitați cititul.
    De menționat faptul că cititul unei cărți sau utilizarea telefonului pentru diferite activități ce necesită concentrare pot influența apariția răului de mișcare. În schimb utilizarea temporară a telefonului, fără a fi nevoiți să stați mereu cu ochii în ecran, precum practicarea unor jocuri pacanele online bani reali, poate avea efectul invers. Puteți face exerciții de utilizare a telefonului pornind cu 1 minute de utilizare și 5 minute pauză, urcând timpul de utilizare la 5 minute și chiar 10. Treptat, organismul se va putea obișnui cu această activitate.
  2. Înainte de călătorie, încercați să vă limitați consumul de alimente și băuturi alcoolice. Evitați consumul excesiv de alcool, fumatul și a altor produse care nu fac bine organismului. Alimentele cu mirosuri puternice sau cele care sunt grele, picante sau bogate în grăsimi pot agrava simptomele de greață sau rău de mișcare.
  3. Unele studii susțin că utilizarea ghimbirului poate preveni răul de mișcare. Cert este că nu poate face rău. Sunt pastile sau bomboane pe bază de ghimbir, care pot fi consumate cu 30 de minute înainte de călătorie. Dacă sunteți în căutarea unor medicamente, cel mai bine să consultați un medic.
  4. Căutați o poziție de echilibru unde există cea mai mică senzație de mișcare. În cazul avioanelor, puteți opta pentru un loc în dreptul aripilor. Dacă trebuie să călătoriți cu vaporul, optați pentru o cabină aflată în zona de mijloc a navei.
  5. În cazul răului de mare, acesta poate dispărea cam în trei zile. Corpul uman posedă o capacitate enormă de a se adapta la situații precum incongruența dintre sistemele senzoriale. Din nou, în categoria „gândește-te departe”, s-ar putea să scăpați de simptome dacă înțelegeți situați să nu vă mai gândiți la ea.

Dacă cele menționate mai sus nu dau roade, consultați un medic și explicați-i situația dumneavoastră. Doar la recomandarea medicului ați putea lua unele medicamente ce vă pot atenua perioadele prelungite de răul de mașină. Cele din urmă au și efecte adverse, precum somnolență, deshidratare și altele. Aveți grijă de sănătatea voastră!

Politica