Fetița de 5 ani diagnosticată cu hepatită a fost operată sâmbătă la Institutul Fundeni din Capitală. A primit ficatul de la un adolescent, nu de la mamă, din cauza bolii ereditare de care suferă.
Donatorul, tânărul de 17 ani care era în moarte cerebrală după ce suferise un politraumatism cranian, a salvat încă patru vieți în afară de cea a fetiței. Inima lui, de pildă, a ajuns la o tânără de 16 ani din Giurgiu, care suferea de insuficiență cardiacă în stadiu avansat. Transplantul a avut loc la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu Mureș. A fost primul transplant cardiac efectuat anul acesta la unitatea medicală din Târgu Mureș. Specialiștii clinicii au prelevat anterior inima tânărului la Spitalul din Sfântul Gheorghe.
10 medici au fost implicați în lupta contracronometru pentru a salva viața fetiței, timp în care părinții au așteptat pe holul spitalului cu sufletul la gură, scrie digi24.ro
Fetița în vârstă de 5 ani care a fost considerată primul caz suspect de hepatită de origine necunoscută din România suferă de fapt de boala Wilson și a fost transferată vineri la Institutul Clinic Fundeni.
Cinci copii sunt în acest moment pe lista de așteptare pentru un transplant de ficat.
Boala Wilson este o afecțiune genetică moștenită care se manifestă prin stocarea în exces a cuprului în organism. Ficatul unei persoane care suferă de boală Wilson nu eliberează cuprul în bilă, așa cum ar trebui, și, pe măsură ce cuprul se acumulează în ficat, organul începe să deterioreze. Când acumularea devine toxică, ficatul eliberează cuprul direct în fluxul sanguin, care îl transportă în întreg organismul. Acumulările de cupru determină leziuni ale rinichilor, creierului și ochilor.
Netratată, boală Wilson duce la deteriorare severă a creierului, insuficiență hepatică și deces (conform https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/boala-wilson).