luni, noiembrie 18, 2024

Ultima ora

Sport

Cum beneficiezi de investigații medicale gratuite în maximum 5 zile de la solicitare, indiferent de epuizarea plafonului

Șapte categorii de pacienți din România beneficiază, conform legii, de investigații medicale gratuite în maximum 5 zile, chiar dacă furnizorul de investigații paraclinice a epuizat fondurile contractate cu casa de asigurări în momentul în care pacientul le solicită.

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au explicat, pentru HotNews.ro, cine are dreptul la analize gratuite în maximum 5 zile și ce trebuie să faci pentru a beneficia de ele.

Astfel, ai dreptul la investigații paraclinice decontate efectuate în regim ambulatoriu în termen de maximum 5 zile de la solicitare – analize de laborator și investigații imagistice – numai dacă îți sunt recomandate investigații paralinice pentru monitorizarea unei afecțiuni care se încadrează într-una dintre cele 7 categorii de afecțiuni pe care Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au decis să le prioritizeze:

Policlinica Buna Vestire Craiova
  • Monitor 1 – pacienți diagnosticați cu COVID-19 aflați după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare.
  • Monitor 2 – pacienți cu cancer.
  • Monitor 3  pacienți cu diabet.
  • Monitor 4 – pacienți cu boli cardiovasculare.
  • Monitor 5 – pacienți cu boli rare.
  • Monitor 6 – pacienți cu boli neurologice.
  • Monitor 7 – pacienți cu boli cerebrovasculare.

Investigațiile pot fi efectuate la orice furnizor de servicii medicale aflat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate – de stat sau privat.

Lista furnizorilor de servicii medicale aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate din toată țara se regăsește pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate: http://www.casan.ro/pharmacy/laboratory-reports-list/title//idCounty/52/dateStart//dateEnd//submitData/Afișează/page/1?fbclid=IwAR2jCtJcgOfQqOwx0V-Ahdu5GErr24r3FrZsumTKG80TvOl3emHC9NiMOmI.

Pentru a putea beneficia gratuit în maximum 5 zile de investigațiile necesare monitorizării unei afecțiuni din cele 7, medicul trebuie să scrie neapărat pe biletul de trimitere la analize codul de monitor ( exemplu: Monitor 2 pentru investigațiile paraclinice necesare monitorizării unei afecțiuni oncologice).

Un bilet de trimitere pe care nu apare acest cod, cu toate că faci parte dintr-una dintre cele 7 categorii de pacienți de mai sus, nu îți oferă acces cu prioritate la analize (în termen de 5 zile).

După ce ai primit biletul de trimitere pe care medicul a menționat codul aferent monitorizării și ai ales un furnizor de servicii medicale aflat în contract cu Casa de asigurări de sănătate, trebuie neapărat să comunici clinicii, atunci când faci programarea, că biletul tău de trimitere are inscripționat acest cod pentru a beneficia de investigații în maximum 5 zile.

În cazul în care comunici doar faptul că ai un bilet de trimitere și tipul de analize de care ai nevoie, riști să primești o programare care să se întindă pe câteva săptămâni sau luni.

Ce fac dacă mă adresez mai multor clinici și îmi refuză analizele în termen de maximum 5 zile, deși am codul M pe biletul de trimitere?

Aceste situații sunt rare, explică reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pentru HotNews.ro.

Totuși, în cazul în care acest lucru se întâmplă, pacienții sunt încurajați să reclame aceste situații la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la adresele de contact de pe site-ul instituției.

Potrivit legii, furnizorii de servicii medicale aflați în contract cu Casa de asigurări de sănătate sunt obligați să ofere aceste servicii și peste epuizarea fondurilor lunare contractate. Soluția oferită de autorități: „pentru decontarea contravalorii acestora, sumele contractate inițial se suplimentează prin acte adiționale”.

Guvernul a adoptat, pe data de 14 aprilie, la propunerea Ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, o Ordonanță de Urgență ce prelungește, și anul acesta, o facilitate introdusă în premieră în octombrie 2020.

„Investigațiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, precum și a pacienților diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, afecțiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, se efectuează în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora, chiar dacă furnizorul aflat în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate a epuizat fondurile lunare contractate la momentul solicitării; pentru decontarea contravalorii acestora, sumele contractate inițial se suplimentează prin acte adiționale”, prevede Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern.

Politica