Informațiile de interes public se obțin greu de la Poliția Locală Craiova. Telefonul cetățeanului, secretariatul sau dispeceratul sunt inutile în anumite situații, pentru că oamenii ce lucrează acolo recomandă cererea de informații în scris. Purtător de cuvânt nu au, iar directorul este greu de găsit. Subordonații lui nu știu când poate fi disponibil acesta la sediu, nu pot să ofere un număr de contact și nici nu știu cum să răspundă la întrebările de interes public.
Polițiștii locali știu să scrie
La începutul acestei săptămâni, nimeni de la Poliția Locală Craiova nu a putut să ofere informații în legătură cu un subiect, iar când li s-a cerut un contact al directorului au recomandat solicitarea unei audiențe. Solicitarea pentru audiență a fost depusă marți. În aceeași zi, Poliția Locală a oferit un răspuns pe lângă subiect, fără nici cea mai mică legătură cu o audiență: „Având în vedere solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm următoarele: pentru soluționarea eventualelor cereri/sesizări aveți posibilitatea să vă adresați în scris, fie în format electronic, fie prin intermediul „registraturii” ce funcționează la sediul Poliției Locale a Municipiului Craiova din strada Dr. Dimitrie Gerota, nr. 22. De asemenea, în cazul în care solicitați informații în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă rugăm să formulați o cerere în acest sens”, a fost răspunsul Poliției Locale.
Cum directorul Poliției Locale Craiova este atât de scump la vedere și nici cu cererile de audiențe nu se rezolvă nimic, am decis să îl căutăm la sediul principal.
Comunicare zero pe sume cu multe zerouri
Miercuri, ora 11:45: directorul nu este la sediu sau, cel puțin, nu mai este, după cum ne comunică agentul de la poartă. Acesta spune că șeful Poliției Locale a plecat și nu știe când se întoarce. După ce face o scurtă plimbare până la secretariat, agentul revine cu informații noi și explică faptul că se poate depune o cerere de audiență, la ghișeu. Acolo, persoana responsabilă nu are o astfel de cerere, motivând: „În pandemie nu mai fost audiențe”, dar pleacă, totuși, să caute o hârtie. Revenind, spune că „domnul director este într-o ședință, dar vă poate primi când se întoarce”. Cum nu se comunică nici măcar un timp aproximativ de așteptare, ne așezăm pe o bancă, în curtea secției.
La aproximativ 20 de minute distanță apare și directorul atât de scump la vedere. Coboară din mașină vorbind la telefon și, după ce îi dă o scurtă dictare interlocutorului, închide, se apropie și spune în zeflemea: „Da, domnu’ ziarist, spune!”. Fără să aștepte să i se comunice subiectul discuției și refuzând categoric înregistrarea conversației, șeful localilor cere să i se trimită întrebări în scris și recomandă consultarea site-ului Poliției Locale pentru orice nelămurire.
Întrebat dacă are cunoștință de existența unui spațiu în care craiovenii își pot plimba cățeii fără lesă, directorul Poliției Locale, vizibil iritat și ușor agresiv, susține că nu are cum să memoreze astfel de lucruri și că ar trebui să întrebăm în altă parte orice are legătură cu spațiile. Urmând să evite răspunsul și la întrebarea: „Atunci cum dați amenzi dacă nu știți unde au sau nu au voie oamenii să își plimbe câinii?”.
Totul s-a întâmplat în mai puțin de 5 minute, în curtea sediului, directorul spunând clar că el nu e acolo să asculte, ci doar să vorbească, explicând încruntat și cu un ton ridicat faptul că este o persoană foarte ocupată. Același lucru ni l-au dat de înțeles și agenții aflați în subordinea lui: că nu se vorbește chiar așa, oricum, cu șeful. Dacă în felul acesta este tratat un jurnalist atunci când cere o simplă informație din partea unui om plătit din bani publici să apere interesele cetățenilor, nu este greu de dedus cum se poartă șeful Poliției Locale cu oamenii care îi cer ajutorul. Dacă pentru un jurnalist este foarte greu să dea ochii cu directorul acestei instituții subordonate Primăriei, este și mai greu de spus ce speranțe pot avea cetățenii atunci când solicită o audiență.
Cât de scump este directorul Poliției Locale Craiova
Potrivit listei cu funcțiile din cadrul Poliției Locale Craiova, din data de 30.09.2021, directorul executiv Octavian Mateescu are un salariu de bază care se ridică la suma de 12.797 lei, bani publici. Nici salariile angajaților ce ar trebui să cunoască și să ofere anumite informații nu sunt tocmai mici.
De azi, șeful Poliției Locale știe: craiovenii nu au la dispoziție nici măcar un spațiu în care să își poată plimba cățeii fără lesă
La începutul lunii februarie, Poliția Locală Craiova a anunțat, pe Facebook, faptul că agenții vor începe să le dea amenzi craiovenilor care nu-și țin animalele de companie în lesă sau dacă nu strâng în urma acestora. La o săptămână distanță, un craiovean a fost amendat cu 2.000 de lei după ce și-a lăsat pechinezul fără lesă. Detalii AICI.
Două luni mai târziu, după ce polițiștii locali au taxat abaterile de acest fel, o tânără a lansat o întrebare, pe Facebook: „Aveți idee dacă există în Craiova un parc pentru căței, unde le poți da drumul fără să ai probleme cu Poliția Locală?”. Răspunsurile nu au întârziat să apară. Ele nu au fost oferite de autoritățile locale sau de agenții plătiți din bani publici, ci de cetățeni: „Vă răspund în privat pentru că dacă se află acest loc astăzi, mâine „duamna” primar trimite comunitarii cu procesele verbale în dinți ca să ne amendeze ptr că are nevoie de bani la buget cu care să mai facă afaceri de parcă-îndărăt”, a spus o persoană. Unii craioveni sunt nevoiți să își ducă animalele la marginea orașului, de frica polițiștilor locali, pentru a le da puțină libertate: „Nu cred că găsești astfel de părculețe, Poliția Locală ar fi cea mai mică problemă, sunt foarte mulți câinii comunitari peste tot mai ales în parcuri, pe lângă asta nu e nici vina lor, sunt atrași de ghenele de gunoi… cel mai bine mergi undeva pe lângă Craiova, într-un câmp, eu așa procedez cu al meu pe timpul zilei câteva ore la câteva zile probabil e destul”.
Interesant este faptul că nici agenții nici șefii lor nu au o problemă cu animalele. Asta este clar, pentru că în curtea sediului Poliției Locale Craiova este un cățeluș, fără lesă, care are chiar și o cușcă amenajată, după un gărduleț, poate improvizat special pentru el.
Autoritățile locale nu au pus la dispoziția cetățenilor spații speciale unde aceștia să își poată lăsa câinii liberi, dar se încearcă rezolvarea acestei situații, pe viitor, conform spuselor purtătorului de cuvânt al Primăriei. Astfel, agenții și chiar șeful acestora pot da amenzi liniștiți, pentru că de astăzi știu că nu trebuie să se uite de două ori în ce zonă urmăresc pechinezii fără lesă.