La nivelul județului Dolj sunt 174 sirene electrice. Dintre acestea 155 sunt operative și 19 neoperative. Totodată, doljenii au la dispoziție 79 sirene electronice, dintre care 68 sunt operative și 11 neoperative, potrivit ISU.
Teoretic, dacă auzi semnalul sonor de alertare ar trebui să te ascunzi imediat în astfel de adăposturi. Există patru semnale de alarmare: prealarmă aeriană, alarmă aeriană, alarma de dezastre și încetarea alarmei.
Prealarma aeriană: transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare către autorităţi despre probabilitatea producerii unor dezastre sau a unui atac aerian. Sunetul se compune din 3 impulsuri a 32 secunde fiecare cu pauză de 12 secunde între ele.
Alarma aeriană: prevenirea populației despre apariția pericolului imediat de lovire a localității respective. Sunetul se compune din 15 impulsuri a 4 secunde fiecare cu pauză de 4 secunde între ele.
Alarma la dezastre: prevenirea populației asupra pericolului produs de dezastre naturale. Sunetul se compune din 5 impulsuri a 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele.
Încetarea alarmei: înștiințarea populației că pericolul a trecut. Sunetul se compun dintr-un semnal continuu, de aceeaşi intensitate cu durata de 2 minute.
Este vorba despre mesaje verbale transmise prin intermediul sirenelor electronice, în direct sau înregistrate sau pot fi transmise semnale cu sunete acustice cu frecvențe de 200-500 de Hz prin sirene electrice, de diferite puteri, sirene dinamice cu aer comprimat, motosirene, şi sirene de mână. Sirenele electronice şi electrice se instalează la construcţiile industriale, hidrotehnice, social-culturale, economico-administrative, şcoli, clădiri de locuit, agenţi economici cu grad de risc, instituţii publice, unităţi şi formaţiuni militare. De asemenea, pot fi folosite și fluiere cu aer comprimat, clopote, sonerii, claxoane etc dar și mijloacele de alarmare optice care asigură emiterea de semnale luminoase şi pot fi panouri sau dispozitive luminoase.