luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

A cincea zi de război în Ucraina! Kievul este sub controlul ucrainenilor. Rubla rusească se prăbușește

UPDATE 15:50: Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi-a anulat luni deplasarea la sediul ONU din Geneva întrucât avionul său nu are autorizaţie să survoleze spaţiul aerian pe care Uniunea Europeană l-a închis aviaţiei ruse, relatează agenţia RIA, citând o sursă diplomatică.

UPDATE 15:09: SUA își suspendă operațiunile la ambasada SUA din Belarus și permite personalului neesențial și membrilor familiilor angajaților să părăsească ambasada SUA din Rusia, a anunțat secretarul de stat Antony Blinken.

„Departamentul de Stat al SUA a suspendat operațiunile la Ambasada noastră din Minsk, Belarus, și a autorizat plecarea voluntară a angajaților neesențiali și a membrilor de familie de la Ambasada noastră din Moscova. Am luat aceste decizii din cauza problemelor de securitate și siguranță care decurg din atacul neprovocat și nejustificat al forțelor militare ruse în Ucraina”, a arătat Blinken.

Policlinica Buna Vestire Craiova

UPDATE: Președintele rus Vladimir Putin a convocat o ședință de urgență cu economiști și oficiali ai Guvernului, după ce sancțiunile impuse de Occident au provocat haos în economia Rusiei.

Rubla a scăzut cu 30%, bursa de la Moscova a rămas închisă, iar Banca Centrală a Rusiei a dublat dobânda de referință, pentru a atenua efectele.

La bancomatele din Rusia, oamenii stau la cozi uriașe pentru a retrage bani.

UPDATE: Zeci de oameni au fost uciși în bombardamentele din Harkiv, a precizat consilierul ministrului ucrainean de interne citat de Reuters.

„Harkiv tocmai ce a fost lovit masiv de rachete. Zeci de morți și sute de răniți”.

Harkiv este al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, aproape de granița cu Rusia și pe care forțele de ocupație rusești nu au reușit să-l captureze, deși duc lupte acolo încă de joi.

Unele imagini publicate pe Twitter sunt foarte greu de privit . În ele pot fi văzuți oameni civili căzuți pe jos, fără suflare, în timp ce în altele apar persoane rănite, precum și o femeie în vârstă încă în viață, dar cu piciorul practic amputat de un proiectil.

UPDATE 13.47 Al doilea cele mai mare oraș din Ucraina este din nou ținta atacului rusesc. Mai multe obuze au căzut, luni, în jurul prânzului, în zone rezidențiale. 

„Harkovul tocmai ce a fost atacat intens cu artilerie, sunt zeci de morți și sute de răniți. Acest coșmar trebuie să-l vadă toată lumea”, a declarat adjunctul ministerul de Interne ucrainean.

Atacul asupra orașului are loc chiar în timpul discuțiilor dintre ruși și ucraineni.

UPDATE 13.38 Paginile de internet ale mai multor publicații rusești au fost atacate de hackeri, care au lăsat un mesaj pentru cetățenii ruși.

„Vă îndemnăm să opriți această nebunie, să nu vă trimiteți fiii și soții la moarte sigură”, se arată în mesajul care a apărut simultan pe pagina publicațiilor TASS, Kommersant, Izvestia, Fontanka și alte publicații din Rusia.

UPDATE 11.52:  În timp ce o delegație ucraineană se pregătește să înceapă negocierile cu reprezentanți ai Rusiei, o bombă lansată de un avion de luptă rusesc a provocat o explozie la Harkov.

UPDATE 10.39: Delegația ucraineană a ajuns la negocierile cu partea rusă care ar urma să înceapă la unul dintre punctele de trecere a frontierei în Belarus, anunță președinția Ucrainei.

UPDATE 10.20: Autoritățile române au închis mai multe site-uri de propagandă rusă, printre care și mai multe versiuni ale site-ului Sputnik.

UPDATE 10.00: Sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană împotriva Băncii Centrale a Rusiei au intrat în vigoare luni la primele ore, după publicarea lor în Jurnalul Oficial al UE, transmite DPA.

Sancţiunile includ o interdicţie asupra tranzacţiilor cu instituţia rusă, potrivit preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

De asemenea, toate activele Băncii Centrale a Rusiei vor fi îngheţate, într-o încercare de a bloca finanţarea operaţiunii militare lansate de preşedintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Duminică, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell anunţase că miniştrii europeni de externe au convenit, de comun acord cu statele membre G7, să blocheze tranzacţiile Băncii Centrale a Rusiei.

Sancţiunile europene, combinate cu cele ale partenerilor din G7, înseamnă că aproximativ jumătate din rezervele financiare ale Băncii Centrale a Rusiei vor fi îngheţate, a explicat Borrell.

Potrivit unor experţi, Rusia nu va mai putea să-şi folosească titlurile de valoare în monedă străină pentru a stabiliza cursul rublei ruseşti.

Luni este aşteptată şi excluderea Rusiei din sistemul internaţional de plăţi SWIFT, scrie Agerpres.Uniunea Europeană intenţionează să impună şi alte sancţiuni, împotriva Belarusului şi unor oligarhi, oameni de afaceri şi politicieni ruşi. 

Situația în Kiev este sub controlul ucrainenilor după încă o noapte de lupte, a anunțat luni dimineață comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul-colonel Alexandr Sirski. 

„Astăzi inamicul a continuat să încerce să treacă de apărarea Kievului. Coloane de trupe rusești au luat cu asalt periferiile capitalei. Toate mișcările forțelor inamicului sunt sub control. Situația este sub control în capitala țării noastre.

Toate încercările de a-și atinge scopul ale trupelor de ocupație rusești au eșuat. Coloane de tehnică (militară – n.r.) ale ocupantului au fost distruse. Inamicul a suferit pierderi semnificative de personal. Trupele rusești sunt demoralizate și obosite. Am demonstrat că putem să ne apărăm casa de oaspeți nepoftiți”, a transmis luni dimineață într-un mesaj pe Facebook comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei și comandantul apărării Kievului, generalul-colonel Alexandr Sirski.

Rusia a reluat, luni dimineață, bombardamentele asupra principalelor orașe ucrainene, Kiev și Harkov. A fost lovită și o localitate aflată în apropierea capitalei, unde o rachetă a distrus un bloc de locuințe. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că luni dimineața vor avea negocieri între o delegație a țării sale și o delegație rusă, în Belarus, în apropiere de graniță.

Între timp, în Rusia, rubla a scăzut cu 30% în raport cu dolarul american, după ce țările occidentale au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, scrie digi24.ro Noul minim record pentru moneda rusească a fost înregistrat după ce mai multe bănci din țară au fost excluse din sistemul internațional de plăți SWIFT.

Duminică, banca centrală a Rusiei a făcut un apel la calm, de teamă că oamenii s-ar putea grăbi să-și retragă banii din bănci. De altfel, în mai multe orașe rusești au fost cozi uriașe la bancomate.

Decizia Uniunii Europene, a Statelor Unite și a aliaților lor de a scoate bănci rusești din SWIFT este cea mai dură măsură impusă până în prezent Moscovei din cauza conflictului din Ucraina.

Activele băncii centrale a Rusiei vor fi, de asemenea, înghețate, limitând capacitatea țării de a-și accesa rezervele internaționale.

Rusia se bazează în mare măsură pe SWIFT pentru exporturile de petrol și gaze.

„Dacă Banca centrală și cele mai mari bănci ale Rusiei – care au fost deja separate de serviciile bancare – nu găsesc o modalitate alternativă de a ajunge la sistemul financiar global, Rusia se confruntă cu aceeași izolare în care au fost plasate Iranul și Coreea de Nord”, a spus un fost consilier al Departamenrului Trezoreriei SUA, Ari Redbord.

Investitorii au fost, de asemenea, îngrijorați după ce Vladimir Putin a ordonat armatei Rusiei să-și plaseze forțele de descurajare, care includ arme nucleare, în „alertă specială”.

Politica