Vladimir Putin ordonă alertă maximă a forțelor de descurajare nucleară

Jurnalul Olteniei
4 Min Read

Președintele Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să pună în stare de alertă maximă forțele de descurajare nucleară, transmite hotnews.ro care citează Reuters.

Decizia a fost luată din cauza poziției agresive a țărilor NATO, susține Rusia.

„Ordon ministrului apărării și șefului Statului Major să pună forțele de descurajare ale armatei ruse în alertă specială de luptă”, a declarat Putin într-o întâlnire televizată cu șefii săi militari.

În 2020 Rusia și-a actualizat cadrul normativ care definește politica în domeniul descurajării nucleare și stabileşte condiţiile în care autorităţile de la Kremlin pot recurge la utilizarea arsenalului nuclear. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat, la 2 iunie 2020, Bazele politicii de stat a Rusiei în domeniul descurajării nucleare, document care înlocuieşte ediţia anterioară a politicii ruse de descurajare nucleară (aprobată de preşedintele Dmitri Medvedev în 2010), potrivit securitynews.ro

Până în 2010, condiţiile de utilizare a armelor nucleare ruse erau prezentate în Doctrina Militară. Esenţa politicii ruse de descurajare nucleară constă în dezvoltarea unei descurajări punitive (detterence by punishment), întrucât Rusia (asemenea celorlalte state nucleare) nu are capacitatea de a dezvolta un sistem de descurajare prin interzicere (deterrence by denial). 

Decizia privind utilizarea armamentului nuclear este luată de preşedintele Rusiei, care poate să informeze conducerile politico-militare ale altor state sau organizaţii internaţionale despre posibilitatea utilizării de către Rusia a armamentului nuclear sau cu privire la adoptarea deciziei de utilizare a acestuia.

Documentul defineşte patru condiții în care Rusia va utiliza  armamentul  nuclear: 

  • existenţa unor informaţii veridice privind lansarea de rachete balistice împotriva Rusiei şi/sau aliaţilor ei
  • dacă este utilizat armamentul nuclear sau alte tipuri de arme de distrugere în masă în atacuri împotriva Rusiei şi/sau a aliaţilor săi
  • dacă sunt executate atacuri convenţionale asupra unor obiective civile sau militare de importanţă strategică ruse, a căror neutralizare ar putea determina imposibilitatea adoptării unei riposte din partea forţelor nucleare ruse
  • dacă este declanşată împotriva Rusiei o agresiune non-nucleară (cu arme convenţionale), care pune în pericol însăşi existenţa statului rus.

Obiectivul final al strategiei Rusiei de descurajare nucleară este definit în document ca fiind „prevenirea izbucnirii unui conflict”, dar şi „încheierea conflictului în condiţii acceptabile pentru Rusia şi aliaţii ei”. Aceste prevederi accentuează descurajarea unui conflict, ca primă opțiune, în detrimentul de-escaladării acestuia, care rămâne a doua opțiune.

În concepția conducerii de la Moscova, în cazul în care Rusia este nevoită să se confrunte  cu o înfrângere militară iminentă, se va apela la utilizarea armamentului nuclear astfel încât să îl oblige pe atacator să-şi încheie agresiunea şi să revină la „statu-quo ante”.

Prin noul document programatic, Kremlin-ul reiterează disponibilitatea şi determinarea de a utiliza arsenalul nuclear, atât ca element de distrugere a unui adversar pe timp

de război, dar şi ca măsură de descurajare/constrângere pe timp de pace și criză. 

Documentul arată asumarea de către conducerea politico-militară rusă a unui „nivel de ambiţie nuclear”, fapt ce implică dezvoltarea în continuare a armamentului nuclear în perspectiva utilizării acestuia în condiții excepționale.

Distribuie acest articol