marți, noiembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Jumătate dintre părinţi şi profesori vor măşti gratuite

Jumătate dintre profesori şi părinţi sunt de acord cu interzicerea folosirii măştilor textile la şcoală doar dacă se vor asigura măşti medicinale gratuite.

Astfel, potrivit unui sondaj al World Vision România realizat în prima săptămână a lunii ianuarie în mediul rural, mai mult de o treime dintre părinţii din mediul rural chestionaţi au spus că şcoala nu asigură deloc măşti şi sunt nevoiţi să le cumpere ei copiilor. Legat de suma pe care o cheltuiesc pentru măşti, aproape jumătate dintre părinţi au răspuns că între 30 şi peste 50 de lei pe lună. Un procent de 12% au spus că dau mai mult de 50 de lei, pentru că au mai mulţi copii. Unul din zece părinţi a menţionat că a cumpărat măşti textile la un moment dat şi le folosesc pe acelea. Un procent de 9% alocă în jur de 10-20 de lei, chiar dacă au mai mulţi copii, pentru că uneori mai folosesc masca şi două zile la rând. Una din cinci familii respondente are venituri sub 1.000 de lei pe lună.

Deşi 59% dintre părinţi şi 65% dintre profesori cred că şcolile nu ar trebui închise în valul cinci al pandemiei, intenţia de vaccinare împotriva COVID-19 în mediul rural rămâne în continuare mică.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Astfel, 70% dintre părinţi nu şi-au imunizat copiii mai mari de 12 ani, 20% se mai gândesc şi doar 10% răspund că au copiii imunizaţi. Legat de intenţia de vaccinare pentru copiii cu vârsta între 5 şi 11 ani atunci când acest lucru ar fi posibil, 70% nu ar face acest lucru, 20% se mai gândesc şi doar 10% i-ar lăsa să se imunizeze.

Un procent de 70% dintre profesori au menţionat că sunt vaccinaţi. Întrebaţi dacă s-ar imuniza în cazul în care menţinerea şcolilor deschise ar depinde de rata de vaccinare a profesorilor, 23% au răspuns afirmativ.

Legat de testarea COVID-19 a elevilor, peste 90% dintre părinţi şi profesori au spus că, în cazul şcolii lor, testarea s-a făcut acasă de către părinţi. Deşi 76% dintre profesori au precizat că, din câte ştiu ei, părinţii au efectuat acasă testele COVID-19, 63% cred că această testare ar trebui să se facă la şcoală de către asistenţii medicali. Un procent de 70% dintre profesori au afirmat că nu pot efectua testele la şcoală, pentru că sunt prea mulţi copii şi s-ar pierde prea mult din timpul de predare.

Mai puţin de jumătate dintre părinţi au menţionat că li s-a părut uşor procesul de testare şi au înţeles instrucţiunile. Peste 40% spun că s-au descurcat, pentru că li s-a arătat la şcoală cum să procedeze de către cadrele didactice sau asistenţi, iar 10% au răspuns că li s-a părut un proces dificil şi au cerut ajutorul unor cunoştinţe/asistent medical/profesor ori au căutat pe Youtube cum se face testarea.

Legat de cea mai dificilă parte cu privire la testarea copiilor acasă, pentru aproape 70% dintre părinţi aceasta a fost recoltarea probelor, pentru 18% a fost greu să înţeleagă cum se face testul. Pentru aproape 15% dintre părinţi a fost dificil să facă testele în aceeaşi zi pentru mai mulţi copii.

Politica