duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Românii, pe primul loc în UE la ”băgat în seamă”: 41% spun că e important pentru ei să le spună altora ce să facă

Românii sunt europenii care doresc cel mai mult să dețină puterea asupra altora, arată Eurobarometrul „Valorile și identitățile cetățenilor UE”, publicat în noiembrie.

Astfel, potrivit sursei citate, 41% dintre români au răspuns că e important pentru ei să fie cei care spun celorlalți ce să facă. Altfel spus, aproape jumătate dintre noi își doresc să fie șefi sau să aibă putere asupra celorlalți.

42% au declarat că această valoare este relativ importantă pentru ei. Doar 16% dintre români nu își doresc să le spună celorlalți ce să facă. 1% nu au nici o idee.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La nivelul UE, doar 22% dintre respondenți sunt dornici să dețină putere asupra celorlați. 35% acordă o oarecare importanță acestui lucru, în timp ce 41% nu valorează deloc puterea.

Analiza socio-demografică arată că nu pare să existe nicio diferență relevantă între bărbați și femei, grupe de vârstă și nici între persoanele care locuiesc fie în zonele rurale, fie în orașe mici, mijlocii sau mari, sau dacă sunt sau nu mulțumiți de vieți, menționează Eurobarometrul.

Realizatorii sondajului menționează că dorința de putere nu e diferită în funcție de nivelul de educație, scrie newsweek.ro.

„Nivelurile de educație au impact. Dintre respondenții care au încetat să mai studieze înainte de a împlini 15 ani, 28% spun că e important să dețină puterea, comparativ cu 24% dintre cei care au studiat până la 16 sau 19 ani, 19% dintre respondenții care încă studiază și 18% din respondenții care au încetat să mai studieze când aveau 20 de ani sau mai mult”, precizează documentul.

Respondenții care nu au niciodată probleme cu plata faptelor sunt la fel de probabil să fie de acord cu declarația propusă, decât cei care au probleme financiare de cele mai multe ori (20% față de 19%). Totuși, cei care se confruntă cu dificultăți financiare din când în când sunt mai predispuși să-și dorească putere asupra celorlalți (27%).

Respondenții din partea dreaptă a spectrului politic sunt mai înclinați (27%) să prețuiască puterea decât cei din centru (22%) și din stânga (20%).

Respondenții care consideră că religia este importantă pentru ei sunt mai susceptibili să spună că prețuiesc puterea (28%) decât cei care spun că religia nu este importantă pentru ei (15%).

În mod interesant, aproape două treimi (64%) dintre respondenții care pun valoare pe bogație își doresc și putere, arată Eurobarometrul „Valorile și identitățile cetățenilor UE”, publicat în noiembrie.

Politica