joi, noiembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Oncologii avertizează: copiii bolnavi de cancer dezvoltă o formă mai severă de COVID-19

Noul coronavirus poate să determine, în cazul copiilor bolnavi de cancer, o formă mai severă de COVID-19, spre deosebire de ceilalți copii, pentru că au un organism slăbit, spun oncologii pediatri. Aceștia recomandă vaccinarea copiilor bolnavi cu serurile anti-COVID, după ce familia se consultă cu medicul curant. La nivel național nu se cunoaște numărul copiilor cu afecțiuni oncologice care s-au vaccinat anti-COVID.

Medicii din Timișoara, Iași și București spun că, pentru un copil cu cancer, infecția cu SARS-CoV-2 aduce un risc în plus: pe perioada bolii, tratamentul cu citostatice trebuie întrerupt, iar asta îi poate fi fatal unui pacient.

Până acum, majoritatea cazurilor de COVID de la patru spitale mari din țară care tratează copiii cu afecțiuni oncologice au fost ușoare, scrie libertatea.ro La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Sfânta Maria din Iași, de exemplu, dintre cei 200 de copii și adolescenți care vin la terapii și controale, 40 au luat cu virusul și peste 80% au avut forme ușoare sau asimptomatice.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Copiii și adolescenții bolnavi de cancer prezintă un risc ridicat de a dezvolta o boală COVID-19 severă”, arată un studiu realizat de spitalul pediatric St. Jude Childrens din Tennessee, SUA, care se ocupă și de cercetare. Medicii de acolo au colectat în pandemie rapoarte despre 1.500 de copii cu COVID de la peste 130 de instituții medicale, din 45 de țări.  

„Boala severă a apărut la o cincime dintre pacienți, iar decesele au survenit într-o proporție mai mare decât cea raportată în literatura de specialitate în populația pediatrică generală”, concluzionează cercetătorii.

De aceea, atât regulile de igienă din spitale, cât și vaccinarea joacă un rol important în prevenirea infectării.

În România, deocamdată nu se cunoaște numărul copiilor bolnavi de cancer care s-au vaccinat anti-COVID.

Medicii mai spun că, problema cea mai mare rămâne faptul că, un copil cu cancer care ia coronavirusul trebuie să întrerupă tratamentul cu citostatice, până când organismul se recuperează post-COVID. Potrivit acestora, nu se știe cum va reacționa pacientul infectat dacă rămâne și sub tratamentul oncologic, oricum dificil de gestionat. Această întrerupere poate să reducă șansele de vindecare de cancer. 

De asemenea, medicii spun că nu doar copiii care își revin cu imunitatea, ci și rudele lor ar trebui să se vaccineze, pentru ca pacienții să fie cât mai bine protejați. 

„Recomandarea (de vaccinare – n.r.) va fi foarte utilă în perspectiva în care se va înregistra și valul cinci”, spune Ingrith Miron, șefa secției Hematologie și Oncologie Pediatrică de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Sfânta Maria din Iași, în legătură cu sfaturile pe care le va oferi când va fi aprobat vaccinul pentru categoria 5-11 ani și în România. 

În fiecare an, în România sunt diagnosticate în jur 400 de cazuri de cancer la copii, iar 5.000 reprezintă numărul aproximativ al tuturor pacienților, printre ei și cei la care boala a recidivat, potrivit Societăţii Române de Onco-Hematologie Pediatrică (SROHP). 

La noi supraviețuiesc 70% dintre copiii diagnosticați cu cancer, cu 10% mai puțini decât în vestul Europei, dar un procent asemănător celor din alte state ale Europei de Est, conform datelor din 2019 ale SROHP. 

Foto: azzo.fr


Politica