Mutația variantei Delta, denumită AY.4.2, a infectat până acum aproape 1.000 de persoane din Europa continentală – fără Marea Britanie – și a fost confirmată inclusiv în SUA. Ea ar putea fi cu circa 10% mai contagioasă decât varianta dominantă Delta și, în final, să o înlocuiască, afirmă un cercetător rus, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Autorităţile sanitare ruse au anunţat joi că au descoperit „cazuri izolate” de COVID cu mutația variantei Delta, denumită AY.4.2, mai contagioasă a coronavirusului SARS-CoV-2. În același timp, autoritățile din Portugalia și Austria au anunțat că au detectat mai multe cazuri cu această subvariantă, despre care se crede că stă în spatele creșterii infectărilor din Marea Britanie. Subvarianta AY.4.2 ar putea fi cu circa 10% mai contagioasă decât varianta dominantă Delta şi în final ar putea să o înlocuiască, afirmă cercetătorul rus Kamil Khafizov, care adaugă însă că acest proces va fi lent.
Subvarianta AY.4.2 ar putea fi cu circa 10% mai contagioasă decât varianta dominantă Delta şi în final ar putea să o înlocuiască, afirmă cercetătorul rus Kamil Khafizov, care adaugă însă că acest proces va fi lent.
La rândul său, imunologul rus Nikolai Kriucikov este de părere că Delta şi subvariantele acesteia vor rămâne dominante, iar în viitor s-ar putea adapta vaccinurilor anti-COVID, mai ales acolo unde rata vaccinării populaţiei este sub sau puţin peste 50%. „Dar nu cred că va exista un salt revoluţionar, întrucât coronavirusul, la fel ca orice organism, are o limită evolutivă, iar saltul evolutiv deja s-a produs”, anticipează acesta. Tot joi, autorităţile din Portugalia au anunţat că au detectat în ultimele săptămâni circa 10 cazuri de COVID-19 cu subvarianta AY.4.2, însă nu s-a constatat o creştere exponenţială a infectărilor cu această subvariantă.
Autoritățile au pus originea acestor cazuri fluxului turistic dinspre Marea Britanie, unde mutația a fost identificată în circa 6% din probele secvenţiate în săptămâna care a început din data de 27 septembrie.
Cu toate astea, ministrul britanic al sănătăţii, Sajid Javid, a estimat miercuri că nu sunt motive pentru a considera că această subvariantă este mai amenințătoare decât tulpina Delta. De asemenea, Austria a anunţat că are până în prezent peste 30 de cazuri de infectări confirmate cu această subvariantă. Un cercetător austriac, Ulrich Elling, vorbeşte, la rândul său, despre o creştere a contagiozităţii acestei variante cu 10-15% faţă de varianta Delta, astfel că „AY.4.2 agravează puţin situaţia”.
Până în prezent, în Europa continentală, fără Marea Britanie, au fost confirmate circa 1.000 de infectări cu această mutație.
În Germania, institutul Robert Koch pentru boli infecţioase a anunţat că au fost descoperite începând din luna iulie 280 de cazuri, cu precizarea că este vorba despre cazuri secvenţiate, astfel că numărul total al infectărilor cu această mutația ar putea fi mai mare.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că monitorizează subvarianta AY.4.2, care prezintă două mutaţii în proteina Spike. Printre ţările unde ea a mai fost confirmată se numără și SUA.