Reguli noi pentru parcare în Craiova

Jurnalul Olteniei
3 Min Read

Primăria Craiova ia măsuri în ceea ce privește „Regulamentul local de urbanism privind dimensionarea numărului de parcări în funcţie de destinaţia şi dimensiunile investiţiilor în Municipiul Craiova”.

Întrucât faţă de nivelul anului 2008, necesarul de spaţii/locuri de parcare s-a modificat în sensul majorării, dimensionarea locurilor de parcare specifice diverselor tipuri de funcţiuni este în prezent insuficientă, generând la nivelul localităţii situaţii de disconfort datorită amenajării la sol a incintelor în care au loc dezvoltări imobiliare cu suprafeţe mari de platforme destinate locurilor de parcare în detrimentul rezervelor de teren necesare amenajării de spaţii verzi. Astfel, se impune revizuirea condiţiilor din reglementarea specifică dimensionării numărului de parcări ţinând cont de cerinţele actuale, inclusiv introducerea de reglementări care să asigure menţinerea la sol a unor suprafeţe de spaţiu verde“, se arată în raportul de aprobare a noului Regulament.

Astfel, autoritățile locale așteaptă sugestii și de la craioveni, până în data de 19 noiembrie, regulamentul fiind până atunci în consultare publică. După ce noile reguli vor intra în vigoare, în funcţie de destinaţia unei construcţii private va fi nevoie și de un anumit număr de locuri de parcare. Conform referatului de aprobare, regulamentul ar urma să fie aplicat pentru toate categoriile de terenuri şi investiţii, indiferent de tipul de proprietate asupra acestora. Doar pentru zona centrală şi istorică a Craiovei, cuprinsă între străzile Alexandru loan Cuza, Calea Unirii, Mihail Kogălniceanu, Eugeniu Carada şi Arieş, se va face o excepție.

Regulamentul se aplică în funcție de destinaţia construcției. Pentru sedii de primării, sedii de partid-sediu central, sedii de birouri, sedii de sindicate etc. se va proceda astfel: „Locurile de parcare pentru salariaţi se vor asigura în interiorul clădirii, la subsol, demisol sau parter, locurile pentru vizitatori putând fi realizate şi la nivelul solului, în situaţia în care se poate asigura inclusiv amenajarea de spaţii verzi pe o suprafaţă de minimum 15% din suprafaţa terenului“.

Locurile de parcare de la construcţiile comerciale, destinate clienților, vor fi în funcţie de suprafaţă. Bisericile și şcolile, spitalele au fost și ele introduse în noul regulament. La construcţiile de cult vor fi necesare minim cinci locuri de parcare, pentru fiecare amplasament. În ceea ce privește școlile a fost prevăzut un loc de parcare la trei cadre didactice, plus un spor de 10% pentru personalul auxiliar, vizitatori ocazionali, maşini de aprovizionare şi de intervenţie. Unitățile medicale vor avea câte un loc de parcare la patru persoane angajate, cu un spor de 25% pentru vizitatori, transport specializat, de intervenţie, etc.

Distribuie acest articol