Belgia va opri administrarea serului produs de Johnson & Johnson persoanelor cu vârsta sub 41 de ani, după decesul unei femei de 37 de ani.
”Conferinţa interministerială a decis să administreze temporar vaccinul Janssen populaţiei generale de la vârsta de 41 de ani, în aşteptarea unei analize mai detaliate a raportului beneficiu-risc de către EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului)”, au afirmat ministrul Sănătăţii din Belgia şi şapte omologi regionali, într-un comunicat, potrivit News.ro.
EMA, autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană, a anunţat că analizează ”primul deces raportat”, al unei femei de 37 de ani din Belgia, care a suferit de un cheag de sânge cu trombocite scăzute, o afecţiune asociată anterior cu vaccinarea.
Agenţia a adăugat că a cerut companiei americane să efectueze o serie de studii suplimentare pentru a evalua o posibilă legătură între vaccin şi cazul rar de coagulare.
J&J a afirmat că siguranţa produselor sale este preocuparea sa cea mai importantă şi că EMA a lăsat la latitudinea statelor membre UE să decidă cu privire la utilizarea vaccinului, ţinând seama de cât de repede s-a răspândit virusul şi dacă sunt disponibile vaccinuri alternative.
Femeia a murit pe 21 mai, după ce a fost internată la spital cu tromboză severă şi deficit de trombocite, potrivit comunicatului ministerului belgian. Ea fost vaccinată prin angajatorul ei, în afara campaniei oficiale de vaccinare belgiene.
Belgia a administrat până în prezent aproximativ 40.000 de vaccinuri ale J&J, 80% dintre acestea unor persoane cu vârste de peste 45 de ani, se arată în comunicat.
Luna trecută, EMA a găsit o posibilă legătură între vaccin şi problemele rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost vaccinaţi în Statele Unite, dar a susţinut beneficiile generale în raportul cu riscurile.
Vaccinul cu o singură doză al companiei Janssen este utilizat în principal în Belgia, pentru vaccinarea la domiciliu a persoanelor în vârstă şi a unui număr de grupuri vulnerabile, inclusiv persoanele fără adăpost şi migranţii fără acte.
Majoritatea ţărilor din UE utilizează vaccinul J&J, dar Danemarca l-a exclus din programul său de vaccinare, iar Italia şi-a limitat utilizarea la persoanele în vârstă.
Statele Unite au reluat utilizarea vaccinului în aprilie, după o pauză de 10 zile pentru a investiga legătura cu cheagurile de sânge extrem de rare, dar potenţial letale.