Curtea de Apel București a admis, vineri, plângerea penală a unui participant la protestele din 10 august cu privire la clasarea dosarului și a decis retrimiterea cauzei la procuror în vederea completării urmăririi penale față de mai mulți șefi ai Jandarmeriei.
Conform soluției publicate pe portalul instanțelor de judecată, plângerea a fost formulată de Ioan Crăciuneanu, iar cei pentru care se va continua urmărirea penală sunt Laurențiu Cazan, Mihai Chirică, Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile.
Aceștia vor fi cercetați pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, printre care abuz în serviciu, purtare abuzivă, participație improprie la fals intelectual și uz de fals.
Decizia este definitivă.
Avocata Lucia Crăciuneanu, sora lui Ioan Crăciuneanu, a declarat pentru G4Media.ro că procurorul DIICOT a propus concluzii de respingere a cerererii de redeschidere a dosarului.
Ioan Crăciuneanu, una dintre victimele jandarmilor la mitingul din 10 august 2018, a formulat contestație ”împotriva deciziei DIICOT de clasare a dosarului 10 August, dar şi împotriva deciziei fostei şefe a DIICOT, Giorgiana Hosu, de a cere redeschiderea anchetei doar cu privire la foştii şefi ai Jandarmeriei, nu şi faţă de decidenţii politici”, relatează sursa citată.
Ioan Crăciuneanu este unul dintre protestatarii care au avut de suferit fizic in urmă cu aproape 3 ani.
“Mi-a explodat o grenadă foarte aproape de picior. Mi-au intrat ceva chimicale în partea de jos a piciorului, care este uşor infectată şi schijele celelalte au tăiat pur şi simplu carnea”, declara Ioan Crăciuneanu la o săptămână de la incident.
Judecătorul care a respins redeschiderea Dosarului 10 August și-a motivat decizia, precizând că a fost luată din motive de temeinicie, nu de legalitate.
Mai exact, spune judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul București, Daria Isabela Miheț, procurorul șef DIICOT, Georgiana Hosu, nu a argumentat solid motivele invocate pentru redeschiderea dosarului.