Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, a făcut, astăzi, primele declarații de presă după demiterea sa de la conducerea ministerului. Voiculescu a precizat că a preluat un minister în colaps și a fost eliminat după ce „a supărat sistemul”, menționând că instituțiile se construiesc „în timp, cu așezare, altfel nu rămâne nimic”.
„Mi-e teamă pentru oamenii buni din sistem, care așteptau o schimbare, cei care au văzut zilele astea că dacă superi prea tare sistemul, nici nu are nevoie de argumente pentru a te elimina. Aveam experiența din 2016 și totuși am găsit vulnerabilități și probleme înfricoșătoare pentru că vorbesc despre neputință coordonării, despre neputința unui sistem de a-și servi cetățenii. Aceste vulnerabilități nu sunt personale, ale unui ministru. Ai nevoie de timp, de oameni, de procese, de o mentalitate ca să schimbi lucrurile. Ai nevoie de oameni precum medicul Andreea Moldovan, de oameni precum aproape fiecare dintre cei pe care i-ați văzut pe pagina Ministerul Sănătății, nu de puține ori fiind criticați, fiind ironizați drept consilieri onorifici, de parca venirea într-o echipă și punerea umărului la o schimbare ar fi chiar neplătit, neremunerat, ceva altfel decât de laudă. Am preluat un minister al Sănătății în colaps și îmi măsor bine cuvintele și se vorbește mult despre imaginea unui ministru sau al altuia, despre capabilitățile de comunicare, sunt foarte importante pentru că vrem să transmitem mesaje potrivite către oameni, adevărul, dar în același timp, instituții nu se construiesc doar prin imaginea cuiva”, a arătat Voiculescu.
El le-a mulțumit medicilor, asistentelor, infirmierelor și ambulanțierilor pentru efortul depus în criza sanitară, precum și echipei de la MS care a rămas parțial în MS și celor care i-au scris mesaje în aceste zile. Totodată, el i-a mulțumit Andreei Moldovan.
Prezentă la conferința de presă, Andreea Moldovan a spus că a venit în echipa ministerului la solicitarea lui Vlad Voiculescu.
„Știam că are planuri bune. Am apreciat că nu am fost condiționată politic. Am putut veni cu problemele pe care le cunoșteam și să încerc să le rezolv. Am avut avantajul că am știut ce se întâmplă în spitale și am comunicat constant cu ei.
Am lucrat până noaptea târziu împreună, am regretul că mai erau niște ordine care trebuiau să iasă, inclusiv cel privind igiena și curățenia din spitale.
Mai aveam și testarea în farmacii, sper să nu se încheie aici.
Despre indicii de carantină, discutarea lor s-a făcut în două zile succesive, la sediul MS, cu participarea reprezentanților INSP, ai DSU – Arafat -, epidemiologi, asistenți medicali, ministrul. S-a revenit a doua zi cu clarificări, forma finală a fost cea agreată de toți la minister și apoi în grupul tehnico-științific. Nu am lucrat de capul meu.
Rugăminte pentru presă – ce s-a întâmplat în ultima perioadă, contau mesajul și gândul transmis mai departe. Este important să fim deschiși și să dorim să prezentăm adevărul. Să fim calmi și obiectivi. Situația din țară e gravă, avem nevoie de solidaritate”, a spus Moldovan, potrivit g4media.ro
De asemenea, Andreea Moldovan, secretarul de stat revocat de Cîțu, a transmis în aceeași conferință de presă că ordinul privind carantinarea publicat în Monitorul Oficial fără știința premierului, care a reprezentat în final motivul revocării de la MS, a fost discutat în două ședințe alături de experți din cadrul INSP și DSU, printre care și Raed Arafat și Adriana Pistol.
Voiculescu l-a atacat dur pe Florin Cîțu, spunând că premierul „s-a transformat în primul epidemiolog al țării” și că a trasat ținte fără să se consulte cu specialiștii din domeniu.
Potrivit acestuia, „dacă deranjezi anumite privilegii, sistemul va acţiona împotriva ta”.
„Deschiderea şcolilor (…) s-a transformat într-o pasare continuă a vinei către Ministerul Sănătăţii, premierul României discutând aproape niciodată cu Ministerul Sănătăţii, premierul României lansând ţinte fără să discute cu nimeni, premierul României transformându-se în primul epidemiolog al ţării, vorbind despre lucruri pe care nu le cunoştea, despre lucruri despre care nu s-a sfătuit nici cu comisiile de specialitate, nici cu experţii”, a spus Voiculescu.
Tot în conferința de presă, Voiculescu a afirmat că „există diferenţe fundamentale” între numerele raportate şi cele reale în ceea ce priveşte decesele din spitalele COVID şi a spus că Unifarm reprezintă „unul dintre cele mai mari jafuri ale pandemiei”.
„Avem un ministru al Sănătăţii, care nu ştiu cat timp are, dar sunt câteva lucruri la care lucram, respectiv investigam. O să îl rog pe domnul ministru interimar, care ocupă de asemenea funcţia de prim ministru, să revadă metodologia făcută sub conducerea partidului dumisale anul trecut cu privire la raportarea deceselor din spitalele COVID-19. N-aş vrea să arunc cu numere, pentru că nu am reuşit să documentăm acest lucru, dar investigaţia noastră arată că există diferenţe fundamentale între numerele raportate şi cele reale”, a declarat Voiculescu într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.
Fostul ministru a făcut totodată un apel către premier să urmărească situaţia Unifarm.
„De asemenea, dacă tot avem un ministru interimar, care cunoaşte istoria anului trecut, o rugăminte care e în interes public e să urmărim care este situaţia Unifarm. (…) E una dintre companiile în pericol de dispariţie ale statului român, este unul dintre marile jafuri ale pandemiei, cel mai mare cu siguranţă. Ar fi bine dacă în acest interimat aceste două lucruri ar fi clarificate, mai ales că sunt legate direct de partidul care l-a susţinut şi îl susţine pe domnul premier”, a adăugat Vlad Voiculescu.