Pandemia de coronavirus câștigă, din nou, teren în Europa. Mai multe țări au anunțat introducerea unor noi măsuri mai dure pentru a controla răspândirea virusului.
Astfel, Estonia va intra în carantină timp de o lună pentru a contracara propagarea rapidă a variantei britanice a COVID-19, a anunţat luni seara şefa guvernului eston Kaja Kallas.
Şcolile vor trece aproape complet la învăţământul la distanţă, iar restaurantele, cafenelele şi comercianţii cu amănuntul se vor închide, cu excepţia magazinelor esenţiale, scrie adevarul.ro Activităţile sportive desfăşurate în spaţii închise vor fi interzise de asemenea, în conformitate cu noile reguli care vor intra în vigoare începând de joi.
„Totul se face cu scopul reducerii contactelor şi ruperii lanţului de infectare”, a adăugat ea, precizând că noile restricţii sunt legate de propagarea rapidă a variantei britanice a COVID-19.
Potrivit şefei guvernului estonian, această variantă a fost detectată recent în 98% din toate probele analizate.
Estonia, ţară cu 1,9 milioane de locuitori, înregistrează în prezent una dintre cele mai mari rate de infecţii în Europa, potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).
Finlanda intră de marţi într-o carantină pentru trei săptămâni, după ce parlamentul a aprobat luni o propunere guvernamentală de închidere temporară a cafenelelor, barurilor şi restaurantelor, în încercarea de a limita răspândirea COVID-19. De această măsură ar urma să fie afectate 15 dintre cele 19 regiuni ale Finlandei.
Şcolile, grădiniţele şi magazinele neesenţiale sunt închise în Ungaria începând de luni, odată cu intrarea în vigoare a noilor restricţii instituite pentru a frâna ceea ce autorităţile de la Budapesta consideră a fi al treilea val al pandemiei de COVID-19.
Ungaria, ţară cu circa 9,7 milioane de locuitori, a înregistrat în ultimele şapte zile în medie 5.113 noi cazuri de COVID-19 şi 133 de decese pe zi. Ungaria este singura ţară din UE care vaccinează atât cu produsele occindentale cât şi cu vaccinurile din Rusia şi China. Slovacia vecină a primit şi ea primul transport de vaccin rusesc Sputnik V, Cehia şi Austria sunt de asemenea interesate de acest vaccin.
Situaţie pe de altă parte pare să se îmbunătăţească în Statele Unite: pentru prima dată în peste trei luni, pe 8 martie s-au înregistrat mai puţin de o mie de decese legate de Covid-19 pe zi. Campania de vaccinare continuă rapid, aproape 10% din populaţie a fost vaccinată, cel puţin cu prima doză din Pfizer/BioNTech sau Moderna sau cu vaccinul Johnson & Johnson, care necesită o singură injecţie.
În America centrală creşte însă numărul deceselor legate de noul coronavirus: peste 700 de mii, al doilea cel mai ridicat număr, după cel înregistrat în Europa, relatează AFP.