duminică, noiembrie 17, 2024

Ultima ora

Sport

Colosseum va avea o podea retractabilă de 18,5 milioane de euro

Cu peste 6 milioane de vizitatori anual, Colosseum este unul dintre principalele puncte de atracție pentru turiștii care vizitează capitala Italiei, Roma. Încărcat cu o istorie de peste 2000 de ani, monumentul este închis începând cu luna noiembrie 2020, astfel că guvernul italian vrea să profite de această perioadă de pauză și a inițiat un concurs de proiecte care să protejeze acest vestigiu al trecutului, dar să-l și implice în viața culturală a orașului.

În acest sens,  Italia așteaptă proiecte de la inginerii din întreaga lume pentru construirea unei podele retractabile care să pună în valoare și, în același timp, să protejeze labirintul subteran al tunelurilor și sistemele de scripeți și uși capcană utilizate odinioară în luptele cu gladiatori și animale.

Pentru aceasta au fost alocate 18,5 milioane de euro (aproximativ 22,5 milioane de dolari). Una dintre țintele acestei lucrări este să protejeze amenajările subterane care au fost expuse capriciilor vremii timp de două milenii, oferind vizitatorilor o imagine a Colosseumului asemănătoare cu cea percepută de  gladiatorii care au intrat în arenă. Pentru aceasta, podeaua trebuie să poată fi mobilizată rapid pe vreme nefavorabilă și să creeze spațiu pentru concerte și spectacole de teatru.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Se doreşte ca lucrările de reconstrucţie să înceapă până la finalul anului 2021, a precizat Ministerul Culturii într-un comunicat, potrivit realitatea.net

Colosseum a fost construit între anii 70 d.Hr şi 80 d.Hr.

În perioada antică, în Colosseum se desfăşurau execuţii publice şi sporturi sângeroase cu spectatori, precum lupte între gladiatori şi confruntări între animale sălbatice în faţa unor mulţimi de până la 50.000 de persoane.

Până în secolul al XIX-lea, arena a fost prevăzută cu o scenă centrală acoperită, îndepărtată ulterior pentru a scoate în evidenţă pasajele subterane, care în trecut adăposteau, printre altele, cuşti pentru lei şi alte animale sălbatice.

Iniţiativa reconstrucţiei scenei a fost propusă în 2014 de arheologul italian Daniele Manacorda, care a argumentat că monumentul Colosseum ar trebui redat destinaţiei sale iniţiale şi anume un loc de desfăşurare al spectacolelor cu public.

Arena, alături de Forumul Roman şi de dealul Palatin, reprezintă cele mai populare atracţii turistice din Italia, vizitate de aproape 7,4 milioane de persoane în 2019.

Politica