Spitalul Orășenesc Corabia va rămâne fără acreditare timp de jumătate de an, din cauza imaginilor apărute în mass-media, în care cadrele medicale se comportă necorespunzător cu anumiți pacienți.
Este vorba, în mod special, de cazul bătrânului care a ajuns în atenția publicului, în urmă cu aproximativ trei săptămâni. Acesta se târa pe holurile spitalului, mărturisind că nu se poate ridica de jos și niciun cadru medical nu i-a oferit ajutorul, scrie evenimentdeolt.ro.
Ca urmare a celor întâmplate, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate a luat decizia ca această unitate sanitară să rămână fără acreditare. Hotărârea a fost luată în urma ordinului autorității, remis la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit căruia acreditarea Spitalului Corabia va fi suspendată pentru șase luni.
Managerul spitalului a declarat că vor fi luate măsurile necesare pentru neregulile descoperite.
„Suspendarea acreditării are legătură cu bătrânul, din cauza impactului în mass-media a primului caz, din 4 ianuarie. De atunci a fost dispusă suspendarea acreditării. Avem un plan de măsuri. Au fost stabilite neconformitățile descoperite cu ocazia evenimentului din 4 ianuarie și a fost stabilit un plan de măsuri. Trebuie să remediem aceste neconformități. Trebuie să revizuim protocoalele și procedurile aferente actului medical și circuitul pacienților, analiza aferentă acestora, inclusiv instruirea și evaluare personalului. Până vineri trebuie să transmitem planul de măsuri la ANMCS, către DSP Olt, către CAS și către Consiliul Local. Acreditarea a fost suspendată pentru șase luni. Noi suntem spital acreditat, iar în această perioadă suspendarea nu are efecte juridice, doar trebuie să remediem neconformitățile”, a spus Cristian Filip, managerul unității medicale din Corabia.
Totodată, Sorina Oancea, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Olt, a precizat că în această perioadă, contractul de finanțare nu va fi afectat. Însă, dacă spitalul nu remediază neconformitățile găsite, poate suporta consecințele legate de contract:
„Suspendarea acreditării a avut loc din 22 ianuarie. În această perioadă, care poate dura până la șase luni, unitatea medicală trebuie să raporteze săptămânal către ANMCS toate măsurile pe care le-a adoptat pentru remedierea neconformităților. Prevederea legală spune foarte clar că pe perioada suspendării acreditării, Ordinul președintelui ANMCS pentru acreditarea unității sanitare continuă să-și producă efectele juridice. Prin urmare, la acest moment, contactul cu CAS nu este afectat. În situația în care, la finele perioadei de monitorizare, ANMCS constată că nu au respectat planul de măsuri, atunci se ridică acreditarea și doar atunci pot suporta consecințe legate de contract”, a declarat Sorina Oancea.