joi, noiembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Mica Unire, comemorată în Bănie

Românii comemorează astăzi un eveniment extrem de important, marcat de unirea principatelor Moldova și Țara Românească, înfăptuită sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

La Craiova, ceremonia a fost desfășurată într-un cadru restrâns, astfel încât regulile sanitare impuse de pandemia de Covid-19 să fie respectate. Au participat reprezentanți ai Prefecturii, Consiliului Județean și Primăriei, care au transmis câte un mesaj simbolic cu prilejul acestei zile marcante a istoriei românești, depunând apoi, coroane cu flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Primul care a luat cuvântul a fost Prefectul județului Dolj, Nicușor Roșca, mândru de comemorarea unei zile atât de importante, menite să-i întărească pe craioveni și pe români în vremurile dificile pe care le traversează.

Policlinica Buna Vestire Craiova

,,Doamnelor și domnilor, dragi români,

Sunt onorat să particip astăzi, în zi de sărbătoare, la scrierea unei noi file de istorie, când se împlinesc 162 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească. 24 ianuarie ne oferă răgazul să onorăm ceea ce am construit în ultimul secol și mai bine de jumătate, când a avut loc Unirea Principatelor Române.

Astăzi, când sărbătorim Mica Unire, rememorăm dorințele românilor, de o parte și de alta a Milcovului, de a fi împreună, de a înfăptui actul unirii prin solidaritate și sacrificiu. Unirea de la 1859 este strâns legată de alegerea ca domn al Moldovei și al Țării Românești a lui Alexandru Ioan Cuza, un moment ce a dat startul unei perioade de reforme și transformări, când două state au devenit unul singur.

Ziua Unirii Principatelor Române a fost un pas important, când vechile bariere ale politicii au fost doborâte și s-a pus umărul la o nouă graniță consolidată. În calitate de Prefect al Județului Dolj, sunt convins că iscusința elitelor vremii de atunci a făcut să se treacă peste toate obstacolele și să se înfăptuiască un act desăvârșit, proiectul unionist de la 1859.

La mulți ani, români, oriunde v-ați afla!”, a transmis Nicușor Roșca.

Totodată, Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj a ținut să le reamintească cetățenilor relevanța comemorării Micii Uniri, a cărei înfăptuiri a fost posibilă doar prin solidaritate, pace și iubire.

,,Se împlinesc 162 de ani de când era așezată prima piatră la temelia României moderne. Cu abilitate și diplomație, dar și cu fermitate, națiunea noastră își spunea cuvântul pe scena politică internațională și, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și al Țării Românești, găsea răspunsul pentru un vis și o necesitate ce dăinuiau de secole.

Însă înainte de a deveni fapt împlinit și a ajunge să-și primească recunoașterea marilor puteri ale momentului, Unirea Principatelor a avut de trecut proba consensului pe plan intern. Iar aceasta a străbătut timpul ca un exemplu mereu actual despre puterea concilierii și despre maturitate în înțelegerea unor interese care se situau mai presus de orice orgolii personale, de orice ambiții de grup.

Sunt, în mod special, câteva cuvinte ale însuși marelui Alexandru Ioan Cuza la care ar trebui, poate, să ne raportăm mai des în vremuri în care sunt aruncate în spațiul public teme tot mai virulente care tind să ne scindeze: «Numai pacea dintre noi, numai iubirea dintre fiii aceleiași țări și nații, numai o deplină armonie între clasele societății poate să ne întărească.» 

Cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, în calitate de președinte al Consiliului Județean Dolj, vă rog să primiți expresia deplinei noastre considerații, alături de cele mai calde urări de sănătate și succes în tot ceea ce vă propuneți în noul an”, a completat Cosmin Vasile.

Nu în ultimul rând, viceprimarul orașului, Daniela Barbu, le-a transmis craiovenilor să rămână în continuare uniți, pentru a trece cu bine peste această perioadă nefericită și să să se ghideze după principiile pe care însuși domnitorul Cuza le-a urmat în realizarea Micii Uniri.

,,Se împlinesc 162 de ani de când dorința românilor de a fi uniți și a nu mai fi separați de râul Milcov devenea realitate grație domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Puterile române își alegeau astfel, într-o Europă tulbure a anilor 1800, conducătorul ce avea să pună bazele unui stat modern,  după ale cărui principii ne ghidăm și astăzi.

La 162 de ani distanță, spiritul Unirii este încă viu, iar direcția pe care Mica Unire a dat-o este mai actuală ca niciodată. În contextul crizei sanitare pe care o traversăm, Reforma educației înfăptuită de Alexandru Ioan Cuza, a devenit o adevărată provocare pentru contemporanii noștri, când școlile sunt închise, iar accesul la educație este îngrădit copiilor.

Ca o întoarcere în timp, retrăim istoria și simțim nevoia acută de a rupe bariere reale, care ne-au îndepărtat de cei dragi, rude, prieteni. Unitatea a fost și rămâne forța noastră, a românilor, iar susținerea celor din jur ne dă puterea să mergem mai departe. Și tocmai pentru că facem parte dintr-o familie mare, familia europeană, trebuie să redescoperim și să ne promovăm valorile naționale, pentru a ști mai bine cum să le integrăm.

Cea mai importantă misiune a generației noastre rămâne acea de a merge mai departe împreună, uniți, dar unici și să facem față provocărilor pe care viața ni le pregătește. Fiind o situație de mare abordare, craiovenii se bucurau în 1858 de înfăptuirea Micii Uniri, moment ce a rămas imortalizat de pictorul Theodor Aman pe o pânză în care a surprins spiritul Unirii, spirit pe care îl retrăim și azi cu aceleași idealuri nobile ale românilor de pretutindeni, păstrate cu pasiune și respect, în suflet și în fapte.

La mulți ani, craioveni! La mulți ani, români!”, a conchis viceprimarul, Daniela Barbu.

La final, și reprezentanții partidelor politice și-au exprimat apreciera și respectul vizavi de sărbăroarea Micii Uniri și au depus câte o coroană de flori la statuia domnitorului.

Chiar dacă Partidul Social Democrat a vrut să fie primul care să facă acest gest, nu a fost lăsat de organizatorul ceremoniei. Astfel, primii care au depus coroanele de flori au fost reprezentanții liberali, urmați apoi de colegii de la USR-PLUS. Membrii PSD nu au mai avut răbdare și, până să revină la locuri cei de la USR-PLUS, deja se îndreptaseră către monumentul din fața Primăriei.

Politica