joi, noiembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Vâlcea. Fenomenul Gloria, surprins pe Vârful Cozia

La finele săptămânii trecute, doi fotografi au imortalizat fenomenul Gloria, Spectrul Broken sau Spectrul Montan cum mai este el cunoscut, pe Vârful Cozia, în Parcul Naţional Cozia din judeţul Vâlcea. 

Imaginile au fost postate pe reţelele de socializare.

„Fenomenul Gloria, întâlnit pentru prima oară… mi-a creat atâtea emoţii, încât toata ziua am fost sub această stare de bucurie… Faptul că au durat condiţiile atmosferice, ceaţa în faţă, soare în spate, munte, linia orizontului…, mi-am permis să încerc mai multe compoziţii fotografice, în care să includ fenomenul Gloria/ Vârful Cozia”, a menţionat Elena Simion, pe pagina sa de Facebook.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Fenomenul a fost surprins pe partea nordică a versantului Cozia, în weekend-ul 18 – 20 decembrie. „Nu era nici o urmă pe zăpadă, unde m-am îndreptat ca să fac fotografii. Era în schimb foarte multă ceaţă. Am stat chiar mult timp, pentru că ceaţa nu se ridica. A durat ceva până am ajuns în zonă. Sus, nici poteca nu se mai zărea, din cauza zăpezii. Plafonul de ceaţă era între două stânci. La o zi după mine, cred, a mai fost cineva care a încercat să surprindă fenomenul, dar nu a reuşit. Eu am avut noroc!”, crede Elena Simion. 

Fizicianul Cristian Presură a vorbit, într-un tutorial pe You Tube, despre episodul Gloria, din Bucegi și cum se produce fenomenul cu ajutorul difracţiei.

„Trebuie să fim la o înălţime mare, să avem soarele în spate ca umbra să cadă pe nori”.

Acesta a menţionat că Efectul Gloria este similar cu ce vedem când privim curcubeul şi observăm câteodată şi în jurul lunii, când aceasta are un halou în jurul său. Fizicianul a precizat şi că fenomenul nu este specific Munţilor Bucegi, ci poate fi întâlnit şi în alte părţi, ale ţării sau globului, dacă se îndeplinesc anumite condiţii atmosferice. În plus, nu se limitează la forme umane, fiind observat şi sub forma unor siluete de avioane, de baloane sau chiar de animale, scrie Adevărul.

În urmă cu 300 de ani, a mai amintit fizicianul, fenomenul a fost observat de mai mulţi exploratori pe un munte din Ecuador. „Poate fi întâlnit în toţi munţii din România. Nu trebuie neapărat să ne urcăm pe un anumit munte… Apare atunci când sunt condiţii favorabile… Se întâmplă adeseori când suntem în avion. Atunci se numeşte efectul de Glory al Pilotului, pentru că soarele lasă umbra avionului pe nori. Şi în jurul umbrei respective apare din nou acest nimb colorat”. 

Fiind vorba despre un fenomen destul de rar, el poate fi întâlnit în general la altitudini mari. Care este motivul pentru care se formează în zonele înalte, explică tot Cristian Presură: „Pentru că noi trebuie să avem umbra noastră proiectată pe nori. Dar, dacă mergem, spre exemplu, pe dealurile din jurul Vâlcii, care sunt puţin înalte, norii nu sunt acolo jos, ceaţa se formează foarte, foarte rar, şi atunci este mai greu de observat”.

În urmă cu o lună, fenomenul a fost imortalizat în Munţii Bucegi, dar a mai fost întâlnit şi în Munţii Apuseni şi Parâng.  

Imaginea memorabilă poate apărea învăluită fie într-un halou auriu, fie în culorile curcubeului, şi, aşa cum menţiona şi Elena Simion, fotografa din Râmnicu Vâlcea care a imortalizat fenomenul pe Vârful Cozia, acesta imită toate mişcările observatorului, ca şi cum spectrul s-ar mişca din proprie voinţă. Dimensiunile umbrei sunt proporţionale cu distanţa dintre obiect şi ceaţă sau nor.

foto: Adevărul

Politica