luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Vaccinurile anti-COVID concepute deja protejează și în cazul mutației coronavirusului

Vaccinurile împotriva COVID-19 concepute până în prezent sunt eficace şi împotriva noii variante a coronavirusului SARS-CoV-2, o mutație ce a fost descoperită inițial în Marea Britanie, a declarat duminică ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn, relatează Agerpres.

„Conform a tot ceea ce ştim la ora actuală şi în urma discuţiilor care au avut loc între experţii autorităţilor europene, noua tulpină nu are impact asupra vaccinurilor, care rămân, toate, la fel de eficiente, ceea ce ar fi o veste foarte bună”, a spus ministrul Jens Spahn.

Potrivit acestuia, nu există indicii că noua tulpină a coronavirusului SARS-CoV-2 ar fi mai letală decât cele precedente, însă ea este mai contagioasă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS a declarat, luni, la Parlament, că noua tulpină de coronavirus circulă din 20 septembrie și că nu există elemente care să arate că vaccinul anti-COVID nu ar fi eficient și împotriva acesteia, dar rămâne de văzut cât de eficient este efectul protector al anticorpilor.

„Nu există elemente care să arate că vaccinul nu ar fi eficient. Rămâne de văzut dacă și efectul protector al anticorpilor rămâne eficient”, a spus Rafila.

Acesta a precizat că testele PCR detectează și virusul modificat, pentru că noua tulpină „nu are legătură cu diagnosticul, are legătură cu răspândirea”.

Mai multe state membre ale UE, printre care Belgia, Olanda, Italia, Austria, Irlanda, Germania, Bulgaria şi România au anunţat duminică suspendarea legăturilor aeriene din şi către Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Belgia a suspendat de asemenea legăturile feroviare cu teritoriul britanic, iar Franţa a oprit complet pentru cel puţin 48 de ore transportul de persoane şi mărfuri dinspre Marea Britanie, inclusiv transporturile rutiere, maritime şi feroviare.

Preşedinţia germană a Consiliului UE a convocat pentru luni dimineaţă o reuniune de urgenţă a statelor membre, în baza mecanismului integrat al UE pentru un răspuns politic la crize (IPCR). Acest mecanism are ca scop luarea unor decizii rapide şi coordonate la nivelul UE în cazul unor crize importante şi complexe.

Politica