Medici rezidenți craioveni, detașati la SJU Slatina

Jurnalul Olteniei
4 Min Read

Doi medici rezidenți ai secției ATI din Craiova, precum și 30 de studenți voluntari de la Medicină, au fost detașați în următoarele șase luni la SJU Slatina, pentru a sprijini cadrele medicale în lupta împotriva Covid-19. Potrivit ordinului emis de Raed Arafat, studenții de la Medicină pot desfășura stagii de voluntariat în spitalele din țară cu scopul de a ajuta cadrele medicale în lupta cu noul coronavirus.

Astfel, doi doctori rezidenți ATI, anul V, de la Spitalul Clinic de Urgență din Craiova, dar și o echipă de 30 de studenți, în baza unui contract de voluntariat, în urma căruia vor fi remunerați cu 2.500 lei lunar, sunt detașați la SJU Slatina, precum și la Spitalele din Caracal și Balș, pentru următoarele șase luni, scrie gazetanoua.ro.

,,Pentru a spriji activitatea unităţilor spitaliceşti din judeţul Olt, s-a decis detaşarea pentru o perioadă de 6 luni a doi medici rezidenţi ATI anul V de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina (Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4659999/18.11.2020). Medicii îşi desfăşoară activitatea în unitatea medicală slătineană începând cu data de 18.11.2020, respectiv 09.12.2020”, transmite Prefectura Olt. În ceea ce priveşte voluntariatul celor 30 de studenţi la Medicină, jumătate dintre ei vor fi repartizaţi la SJU Slatina.

„S-a mai decis repartizarea a 30 studenţi voluntari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova la trei unităţi medicale din judeţ, respectiv: Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina – 15 studenţi, Spitalul Municipal Caracal – 10 studenţi şi Spitalul Orăşenesc Balş – 5 studenţi (Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4649371/24.11.2020). Activitatea studenţilor la nivelul unităţilor spitaliceşti se va desfăşura în baza unui contract de voluntariat încheiat între studentul voluntar şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt şi a fişei de voluntariat emisă de unitatea spitalicească”, au adăugat reprezentanții Prefecturii Olt.

Pentru activitatea desfăşurată în cadrul unităţilor spitaliceşti, studenţii voluntari vor beneficia de drepturile prevăzute la art. 9 din O.U.G. nr. 197/18.11.2020 privind unele măsuri în domeniul asistenţei medicale pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, respectiv:

-un premiu lunar de 2.500 lei (care se suportă din bugetul aprobat potrivit legii Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă);

-pentru studenţii voluntari care sunt repartizaţi la unităţi beneficiare din alte localităţi decât cele în care se află instituţiile de învăţământ la care sunt înmatriculaţi sau cele în care au domiciliul sau reşedinţa, la cererea acestora, se asigură: a) cazarea şi masa, de către unitatea beneficiară sau de către autoritatea administraţiei publice de la nivel local sau judeţean pe raza căreia funcţionează unitatea beneficiară; b) un premiu lunar suplimentar în cuantum de 20 de lei pe zi, de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt; c) transport, la începutul şi la terminarea perioadei de voluntariat, cu mijloacele specifice din dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi structurilor subordonate acestuia.”

Prefectul Homorean a subliniat importanța acestui sprijin oferit prin intermediul ordinului emis de șeful DSU cu privire la solidaritatea și empatia tuturor în contextul epidemiologic actual. ,,Cele două unităţi spitaliceşti din judeţul Olt se află în prima linie în lupta cu pandemia de COVID-19, astfel încât îmbunătăţirea condiţiilor de lucru în aceste unităţi trebuie să fie preocuparea tuturor, a medicilor, a managerilor şi a noastră, a autorităţilor judeţene. Eforturile noastre nu se vor opri aici şi vom continua să sprijinim unităţile medicale din judeţ în orice demers menit să salveze vieţile oltenilor diagnosticaţi cu noul coronavirus” transmite Florin – Constantin Homorean.

Andreea TIGOIANU

Distribuie acest articol