În mod tradţional, în ziua de 1 noiembrie, când calendarul creştin marchează Ziua Tuturor Sfinţilor, familiile spaniole vizitează mormintele rudelor decedate. Duminică, madrilenii care au vizitat cimitirul Carabanchel din sudul capitalei spaniole nu au întâlnit atmosfera solemnă obişnuită pentru astfel de vizite, ci au fost întâmpinaţi de zeci de angajaţi ai companiei muncipale de servicii funerare care protestau faţă de gestionarea pandemiei de COVID-19 de către autorităţile locale.
Aceștia cer ca primăria să angajeze 15-20 de oameni pentru a face faţă numărului de morţi cauzat de cel de-al doilea val al pandemiei care loveşte tot mai violent Spania. Cel puţin aceasta este concluzia trasă de Manuel Carmona, liderul consiliului de muncitori ai companiei muncipale. Scopul principal, conform acestuia, este evitarea „improvizaţiei” care a avut loc în timpul primului val al pandemiei, relatează Adevărul care citează AFP.
În zilele cele mai negre de la sfârşitul lui martie şi începutul lui aprilie, înmormântarea unor persoane decedate în urma infectării cu SARS-CoV-2 a durat până la cinci-şase zile, iar incinerările au fost realizate în oraşe aflate chiar şi la sute de kilometri depărtare de Marid după ce crematoriile din capitală şi-au atins capacitatea maximă. Situaţia a fost atât de gravă încât patinoarul din Madrid a fost folosit pe post de morgă pentru victimele COVID-19.
„Nu vrem să fim complici la această iresponsabilitate”, a mai spus Carmona.
Compania municipală de servicii funerare din Madrid administrează 14 cimitire, două morgi şi două crematorii, având în prezent 478 de angajaţi. O grevă similară a fost organizată şi în septembrie de către angajaţii companiei.
Spania a înregistrat, vineri, un record de noi infectări – nu mai puţin de 25,595 de spanioli au fost testaţi pozitiv – şi 239 de decese cauzate de COVID-19. De la începutul pandemiei, Spania a înregistrat peste 1,1 milioane de cazuri şi aproximativ 35,800 de decese, conform datelor publicate de John Hopkins University, citate de BBC.