marți, noiembrie 19, 2024

Ultima ora

Sport

O colaborare sub semnul performanței: Clariant și Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Caracal

Un proiect de succes are nevoie de parteneri puternici – cu această misiune în minte, Clariant a început să-și formeze lanțul de aprovizionare în 2018. Compania internațională construiește în comuna Podari, județul Dolj, o fabrică de etanol celulozic la scară comercială, folosind paiele de cereale drept materie primă. Odată funcțională, fabrica va procesa aproximativ 250.000 de tone de resturi vegetale agricole pe an, cu ajutorul inovatoarei tehnologii sunliquid® a Clariant, pentru a produce 50.000 de tone de etanol celulozic, un biocombustibil avansat. O investiție semnificativă pentru întreaga regiune și, mai ales pentru fermierii locali care au acum ocazia de a genera un flux suplimentar de venituri prin valorificarea paielor și, prin urmare, de a-și dezvolta afacerile.
Primele contracte de aprovizionare au fost semnate de către Clariant în 2018, cu fermierii din județul Dolj. Din acest an, activitățile s-au extins și în județul Olt, iar un reper important a fost atins prin colaborarea cu Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Caracal, instituție aflată sub patronajul Universității din Craiova. Stațiunea cultivă o suprafață totală de 2.500 de hectare, din care aproximativ 1.300 sunt folosite pentru cultivarea grâului de sămânță, paiele rezultate în urma recoltării urmând a fi preluate de către companie.

Cine poate deveni partener Clariant?
Orice fermier din zona Olteniei, dar și din alte județe aflate în zona de Sud a României, poate deveni partener Clariant, indiferent de suprafața pe care o cultivă. Colaborările se desfășoară în baza unor acorduri multianuale, iar gradul de implicare în lanțul de aprovizionare este decis de către furnizori – fie doar prin furnizarea de paie, prin preluarea unor părți sau a întregului lanț de aprovizionare cu materie primă, ce include și balotarea, transportul și depozitarea.
Procesul este simplu și bine pus la punct: după recoltare, paiele sunt lăsate pe câmp, netocate, în spatele combinei agricole. Ulterior, paiele sunt balotate și transportate în depozite, fie chiar de către fermieri, fie de alți furnizori de servicii din cadrul lanțului de aprovizionare.
Paul Popescu, Manager de Achiziții Materii Prime și Logistică în cadrul Clariant explică: „Oferta noastră este foarte atractivă atât pentru micii fermieri, cât și pentru cei care cultivă suprafețe de teren de mari dimensiuni. Pe lângă beneficiile de natură materială, partenerii noștri au ocazia să își diversifice activitățile din fermă și să construiască o afacere prosperă. Interesul manifestat de fermieri până în acest moment, dar și parteneriatul cu Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Caracal demonstrează, încă o dată, rolul important pe care îl are Clariant în susținerea agriculturii localeˮ.

Ce beneficii au fermierii?
Un parteneriat cu Clariant oferă o soluție practică pentru o problemă reală – gestionarea paielor rămase pe câmp, care, până de curând, era foarte de complicată.
Pentru prima dată paiele sunt valoroase, iar fermierii, prin vânzarea acestora, pot obține venituri suplimentare, sume ce pot fi apoi reinvestite pentru dezvoltarea pe termen lung a fermelor. Alte beneficii sunt: câmpurile pot fi curățate în doar câteva zile de la recoltare, astfel încât următoarele lucrări agricole să poată începe mai repede și cu costuri mai mici. Și, nu în ultimul rând, înlăturarea paielor scade riscul de apariție a incendiilor și reduce răspândirea dăunătorilor.
Perspective pentru viitor
Lanțul de aprovizionare Clariant va continua și în perioada următoare, atât la nivelul  județelor Dolj și Olt, dar și Mehedinți, Teleorman și în alte zone ale României unde este disponibilă suficientă materie primă. Pentru a primi mai multe detalii, vă rugăm să apelați 0720 067 001 sau accesați www.clariant.com/dragi-fermieri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica