Fostul premier al României, europarlamentarul Dacian Cioloş, a venit, duminică, la Craiova pentru a-şi arăta susţinerea pentru Lucian Săuleanu, candidatul USR-PLUS la funcţia de primar al municipiului Craiova şi pentru echipa de consilieri, precum şi pentru Silviu Bratu, candidatul alianţei la Preşedinţia Consiliului Judeţean Dolj, şi echipa sa. Dacian Cioloş a fost însoţit de europarlamentarul Dragoş Pîslaru.
Președinte Renew Europe și Co-Președinte USR PLUS, Cioloş a vorbit despre eliminarea „corupţiei şi hoţiei” din administraţia publică.
„Am vizitat mai multe judeţe din Oltenia şi, din păcate, am simţit o resemnare din partea multor oameni, că lucrurile nu prea se mai pot schimba, că sunt cam aceiaşi oameni care se învârt. Noi venim şi le spunem ceea ce vrem să facem, dar foarte mulţi oameni nu prea mai cred în promisiuni şi mă bucur să fiu la Craiova, pentru că din câte cunosc şi aşa cum cunosc craiovenii, cred că de aici poate să plece un nou val de speranţă pentru a relansa Oltenia. Craiova a mai făcut asta în mai multe domenii, de mai multe ori. Aşa cum simt vibraţia de la europarlamentare încoace cred că aici există acum masa critică de oameni, de tineri, de antreprenori, de oameni care au reuşit în viaţă şi fără ajutorul celor care de 30 de ani au avut destinele României, destinele Doljului şi Craiovei în mână şi am văzut cam ce au putut să facă. (…) La Craiova, câțiva hoți cer votul craiovenilor, ca să ajungă din nou în funcții publice. Solomon, care a fost prins cu mâna în banul public și care a făcut pușcărie pentru asta e din nou candidat. Peremista și pesedista Olguța Vasilescu, fosta mână dreaptă a lui Vadim Tudor și-a lui Liviu Dragnea, vrea un nou mandat, după ce ultimul pe care l-a obținut a durat 3 luni de zile, ca să zboare din nou într-o altă funcție publică, de unde să poată mulge. Cam asta fac. Deci avem penali și impostori, hoți și incompetenți, lichele care au tupeul să se ceară din nou în funcții publice, pe banii dumneavoastră. Sunt niște penali care au fost dovediți de justiție că sunt penali și care au acum nerușinarea să candideze din nou. (..) Nu mai votați hoți, nu mai votați incompetenți, nu mai votați corupți, nu mai votați impostori, care știu o singură limbă străină: a hoției, a corupției și a imposturii. Nu votați hoți, care au recunoscut că au furat”, a declarat Dacian Cioloș, la Craiova.
El a adăugat: „Schimbarea primarilor e un prim pas pentru a elimina hoţia şi corupţia, pentru că primarul trebuie să decidă transparenţă în felul în care se iau deciziile şi în felul în care se cheltuie banul public. Dacă primarul ia decizia asta şi are asta ca obiectiv în administraţi publică, în câteva luni lucrurile se pot rezolva. În primul rând prin recrutări pe bază de competenţă şi nu de nepotisme şi de apartenenţă la un partid sau altul. În al doilea rând este nevoie de digitalizare. Nu se poate ca în secolul XXI, când unul dintre cei doi piloni de dezvoltare este informatizarea şi digitalizarea să plimbi oamenii de la un ghişeu la altul şi tu să stai cu calculatorul stins pentru că nu ştii sau nu vrei să lucrezi cu el. Digitalizarea, informatizarea, în era în care aproape orice cetăţean, cu vârsta peste 16 ani, să zicem, are un smartphone la dispoziţie, conectat la reţea, cu digitalizarea se pot transparentiza tot procesul administrativ şi asta nu doar că va simplifica procedurile birocratice, dar orice cetăţean va putea să verifice felul în care primăria poate decide să cheltuiască banul public, aşa cum afirmă şi domnul Lucian Săuleanu. Acestea sunt lucruri care trebuie făcute rapid şi pe care alte primării din ţară le-au făcut deja. Şi primării de oraşe mari şi de comune. Mergeţi şi votaţi pe 27 septembrie, pentru că fiecare vot contează!”
„Bunăstarea poate veni doar de la o administrație deschisă, transparentă, liberă”
Lucian Săuleanu i-a asigurat pe craioveni că este pregătit să să se lupte cu adversarii săi politici.
„Aceasta este realitatea din Craiova. Acestea sunt cuvintele care descriu cel mai bine administrația publică locală. Ceea ce a spus Dacian Cioloș este adevărat. Este liderul celui de-al treilea grup din Parlamentul Europei. Sperăm că va conduce România. El încearcă să ne spună nouă că am pierdut 30 de ani. Și eu m-am săturat de această situație. Nu mai suportăm această stare. Vedem exemplele altor orașe din România. Care ne arată că trebuie să punem piciorul în prag. Este vorba de nepotism, corupție. Uitați-vă pe stradă. Craiova arată din ce în ce mai rău. Pe zi ce trece uităm cine sunt acești indivizi. Da, Olguța Vasilescu, Manda, tot clanul Manda, că sunt mai mulți. Cine? Solomon! Toți funcționarii corupți. Nu mă refer la cei care își fac treaba, mă refer la cei corupți. Tot PSD-ul. Problema este foarte simplă: În Craiova s-a ajuns să nu poți să reușești dacă nu ești membru PSD. Craioveni, treziți-vă! Asta vă spune Dacian. Eu sunt avocat, sunt profesor de drept. Vă spun sincer că nu mi-e frică să mă bat cu ei. Încerc de ani buni, dar acum, noi craiovenii, noi echipa USR PLUS suntem pregătiți să îi înfruntăm direct. Bunăstarea poate veni doar de la o administrație deschisă, transparentă, liberă. Craioveni, urmăriți știrile din Craiova. Uitați-vă pe stradă ce tramvaie circulă, ce autobuze sunt folosite. Din banii noștri ni se aruncă firimituri. Nu au fost capabili să ia nici un împrumut. De ani de zile spun că vor lua. Eu unul nu mai cred în ceea ce ei spun. Putem să facem schimbarea. Sunt convins că avem echipa cea mai bună să facă schimbarea. Eu sunt pregătit. Craiovenii simt. Cred că uneori craiovenii și-au pierdut încrederea, dar acest lucru pentru că nu au văzut alternativa, iar alternativa este USR PLUS”, a spus Lucian Săuleanu.
La rândul său, Dragoş Pîslaru a afirmat: „Ma bucur să mă întorc la Craiova. Poate nu ştiţi, dar eu am predat la Universitatea din Craiova ca profesor invitat. Am lucrat mai multe proiecte legate de zona metropolitană, de centrul istoric. Am vizitat Almăj, Malu Mare şi Podari şi am observat nevoia ca de aer de un suflu european, de altceva, de o gură de aer proaspăt în politică, administraţie. Am văzut cum oamenii îşi doresc lucruri simple, lucruri normale. Discutăm de faptul că nu sunt racordaţi la reţele, că suntem la câţiva kilometri de Craiova, dar suntem, de fapt, într-un alt secol ca şi dezvoltare. Sunt oameni care îşi doresc să vadă servicii comunitare minimale de care să poată beneficia. În activitatea mea de europarlamentar am ocazia să lucrez cu o craioveancă şi îi mulţumesc tare mult pentru că îmi tot spune ce se mai întâmplă aici, în zonă. Ea este una dintre cei care au ales să lucreze în Europa pentru că oportunităţile par să fie mai bune decât aici, dar este gata să revină oricând, ca ea sunt sute, mii de tineri, în condiţiile în care ar vedea o administraţie care să fie mai adaptată noilor generaţii. Aici ne lipseşte o administraţie transparentă, modernă care să asculte oamenii din Craiova, nu să îi ţină în captivitate de atâţia ani”.
Dacian Cioloş: Fondurile pentru stadion, deblocate de noi
„În 2016 am făcut mai multe lucruri şi pentru Craiova şi pentru judeţul Dolj. În scurta perioadă pe care am avut-o la dispoziţie. Am văzut că doamna Olguţa Vasilescu se tot laudă cu stadionul de aici, pentru care, într-adevăr, contractul a fost semnat în 2015, dar nu au fost bani alocaţi, pentru că asta ştie să facă PSD, cu surle şi trâmbiţe să semneze contracte, să le arate public şi pe urmă cam acolo se opresc. Banii se duc în alte direcţii, acolo de unde pot fi mulşi. În 2016 am deblocat fonduri, ţin minte, inclusiv la rectificare bugetară, că să fie investiţi banii aici. Şi nu am făcut-o cu tărăboi, cu surle şi trâmbiţe. Am dat pentru că ştiam că Craiova are nevoie de acest stadion.
Au mai fost şi alte proiecte în judeţul Dolj, în comune unde acolo unde erau proiecte coerente am dat bani indiferent de la ce partid a fost primar. Şi ăsta e felul în care noi vrem să abordăm lucrurile şi când vom ajunge la guvernare. Din păcate, în 2016 a fost timpul foarte scurt ca să pregătim administraţiile locale să absoarbă şi fonduri europene. Au fost destul de puţine fonduri europene folosite de judeţul Dolj, pentru că, din păcate, primarii de aici erau mai degrabă obişnuiţi să fie abonaţi la banii publici din bugetul naţional.
Şi da, stadionul, pentru că de asta ştiu că s-a vorbit mult, în guvernarea din 2016 au venit cei mai mulţi bani ca să se finanţeze cu adevărat lucrările.
Şi proiectul de spital, la fel. Fusese lăsat în plata Domnului după ce fusese promis tot de PSD că uite vor veni fonduri europene şi ce o să facem… În 2016 am stat de capul autorităţilor locale să ne dea terenul ca să putem lucra studiul de fezabilitate. Din păcate, după ce noi am plecat, cam acolo s-au oprit lucrurile, pentru că Olguţa Vasilescu întoarsă la Bucureşti a avut alte preocupări care ţineau de interesele de clan nu de să termine spitalul, sau stadionul şi alte proiecte”- Dacian Cioloş, co-preşedinte USR-PLUS.
Comandat de Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (parte a alianței electorale „Alianța USR PLUS”) și realizat de SC INTER REGIONAL MANAGEMENT SRL, cod AEP 21200391.