vineri, ianuarie 10, 2025

Ultima ora

Sport

Un nou semnal de alarmă, tras de medici! Pacienții cu boli de inimă ajung să facă forme severe de coronavirus

Bolile cardiovasculare reprezintă un risc major pentru infecţia cu noul coronavirus, motiv pentru care, managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler face apel la respectarea măsurilor de igienă în condițiile în care și România, ca restul Europei, se îndreaptă spre un nou val al infectărilor.

„E îngrijorător că numărul de cazuri raportate în ultimele două zile este în creștere iar Bucureștiul este pe primul loc.

Îngrijorător este că la Institutul Marius Nasta numărul pacienților cu forme moderate și severe reprezintă 80% din totalul celor internați, nu neapărat la terapie intensivă, dar care au nevoie de oxigen.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Majoritatea au comorbidități, dar surprinzător este că forma severă de coronavirus dacă au, de exemplu, o hipertensiune pe care, de regulă, o tratează și nu necesită spitalizare.

Există riscul să crească numărul de cazuri, vedem tendința nu doar la noi, ci și în Europa. Europa a intrat în valul doi, din păcate noi pornim în această direcție de pe o poziție care nu ne avantajează deloc, cu număr mare de cazuri. Toamna va fi extrem de dificilă.

Avem lucruri pe care le putem face ca să ne protejăm de infecții”, a declarat la Digi24 Beatrice Mahler.

În luna mai, consilierul prezidenţial Diana Păun a prezentat un mesaj din partea Administraţiei Prezidenţiale, potrivit căruia bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în România, dar nu numai.

Ea a afirmat că bolile cardiovasculare sunt evitabile prin prevenţie, aspect care presupune evitarea factorilor de risc comportamentali. Diana Păun a spus că în Europa hipertensiunea este asociată cu stilul de viaţă, cu obiceiurile nesănătoase, iar în România inclusiv cu lipsa tradiţiei în ceea ce priveşte un tratament continuu.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a spus că, printre măsurile strategice pe care instituţia pe care o reprezintă le are în vedere, referitor la bolile cardiovasculare, se numără creşterea capacităţii de a derula activităţi de promovare a sănătăţii eficace şi eficiente la nivel naţional şi local; evaluarea nevoilor, inclusiv adaptarea mesajelor şi canalelor de comunicare la nevoile şi specificul populaţiei şi nivelul actual de dezvoltare al societăţii; mai buna cunoaştere a stării de sănătate şi a determinanţilor bolii şi evaluarea adecvată a rezultatelor imediate şi pe termen lung; elaborarea de propuneri pentru revizuirea şi actualizarea programei de educaţie pentru sănătate în şcoli şi licee şi în mai strânsă colaborare cu Ministerul Educaţiei pentru implementarea eficace a intervenţiilor vizând promovarea sănătăţii şi educaţia pentru sănătate la copii de vârstă şcolară.

Elisabeta Bădilă, preşedintele grupului de lucru pe hipertensiune arterială din cadrul Societăţii Române de Cardiologie, a declarat că cercetările arată că mai mulţi români înţeleg importanţa măsurării hipertensiunii arteriale.

„Dacă anul trecut 10% dintre românii intervievaţi nu-şi măsuraseră niciodată tensiunea arterială, anul acesta procentul acestora s-a redus la jumătate şi doar 5% dintre românii intervievaţi nu şi-au măsurat niciodată tensiunea arterială în 2020, însă mai puţini dintre pacienţii hipertensivi respectă tratamentul (…). Anul trecut 74% dintre pacienţi respectau exact tratamentul propus, anul acesta 58% respectă exact tratamentul prescris (…) 8% dintre pacienţii intervievaţi nu iau toate medicamentele prescrise sau folosesc alt dozaj”, a afirmat Bădilă.

Potrivit acesteia, faţă de 2019, mai puţini români cred că hipertensiunea e o afecţiune pe care o au doar cei de peste 60 de ani.

Politica