Virusul a ajuns la refugiul montan de la 1.750 de metri altitudine iar cei bănuiți că l-au adus sunt turiștii. După cum afirmă cabanierii şi salvamontiştii, turiştii nu respectă măsurile de prevenire a răspândirii virusului.
Miercuri, 19 august 2020, o parte din personalul Cabanei Dochia, din Masivul Ceahlău, refugiu situat la cota 1.750 de metri altitudine, a fost confirmat cu infecţie SARS CoV-2, şase teste din cele zece recoltate fiind pozitive. Au fost luate şi probe de la cei trei salvamontişti care au fost în tura de permanenţă la baza situată chiar în Cabana Dochia, dar, din fericire, rezultatele au fost negative.
Urmează ca cele patru persoane ale căror teste au ieşit negative să fie retestate în următoarele zile.
Ipoteza că turiştii sunt cei care au adus virusul în Masivul Ceahlău este confirmată de faptul că angajaţii de la cabană nu au coborât de pe munte în ultimele două săptămâni, lucru de care este ferm convins şi Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.
„Măsurile care s-au luat din partea firmei au fost foarte rapide, problema este că turiştii nu respectă niciun fel de regulă şi nici noi, nici personalul cabanei nu putem gestiona comportamentul lor. Eu am văzut personalul cu măşti şi mănuşi, în timp ce turiştii nu purtau măşti şi se înghesuiau nas în nas. Este foarte posibil ca personalul cabanei să se fi infectat prin manipularea banilor sau a veselei. Ca să nu zic că şi noi am avut intervenţii inclusiv pentru persoane care erau în stare febrilă. N-ai de unde să ştii care este infectat şi care nu, de aceea este foarte important ca toată lumea să poarte mască“, a afirmat Raul Papalicef pentru mesagerul.ro
Referitor la situaţia de la Dochia, cabanierii au postat un mesaj pe Facebook, în care se arată că spaţiile au fost dezinfectate cu soluţii biocide şi lămpi UV şi că activitatea continuă cu sprijinul unei noi echipe.
„Dragii noştri, legat de ştirile apărute recent în spaţiul public, ţinem să vă facem următoarele precizări: În ciuda eforturilor făcute, o parte din personalul cabanei a fost depistat pozitiv cu COVID- 19, în cadrul testării întregii echipe. Atât ei, cât şi cei cu rezultate negative, respectă protocolul în vigoare şi sunt fie sub supraveghere medicală, fie în izolare. Gândurile voastre bune îi vor ajuta să depăşească această perioadă şi să aştepte cu nerăbdare revenirea“, se arată în postare.
Potrivit sursei citate, întreaga cabană şi spaţiile conexe au fost dezinfectate cu soluţii biocide şi lămpi UV, astfel încât, la acest moment, activitatea continuă în condiţii de siguranţă, cu sprijinul unei noi echipe.
„Pentru toţi cei care aţi fost cazaţi în ultimele zile la cabană şi aveţi motive de ingrijorare, vă stăm la dispoziţie cu informaţii la telefon 0730.603.801 sau în scris la [email protected]. Situaţia pe care o traversăm ar trebui să ne ajute să înţelegem că siguranţa noastră, a tuturor, trebuie să fie un efort comun şi pe lângă măsurile luate de noi este absolut necesar ca şi voi, cei care ne călcaţi pragul, să urmaţi recomandările“, mai transmit cabanierii din Ceahlău, citați de Adevărul.