Judecătorii de la Tribunalul Dolj au decis să suspende, pe perioada stării de urgență, judecarea în dosarul în care Gigi Vadik Zavera și alți 12 craioveni, membri ai clanurilor „Frăția” și „Mândria”, au fost trimiși în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj pentru constituire de grup infracţional organizat, tulburarea ordinii şi liniştii publice, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, tentativă de omor, complicitate la tentativă de omor. Procurorii au refăcut rechizitoriul de mai multe ori, ultima dată dosarul s-a înregistrat la Tribunal în iunie 2019 și încă nu s-a stabilit dacă procesul începe sau nu.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj i-au trimis în judecată pe Gigi Vadik Zavera zis Gigioc, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, tulburarea ordinii şi liniştii publice, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, complicitate la tentativă de omor, lovire sau alte violenţe, complicitate la şantaj; Ioneluş Cimpoeru zis Ion Luptătoru; Florinel Barbu zis Skială; Sorin Stelian Flutur zis Bobo; Cătălin Viorel Tudor zis Fluture; Marian Irinel Coandă zis Charlie; Cristian Marian Vlădescu zis Ventura; Alexandru Grigore Băloiu zis Gore; Cantemir Ştefan Mitre zis Fane Vitamină; Gigel Roşianu; Ion Ilie zis Ilie Puşcărie; Fănel Trandafir zis Cimino şi Marian Gabriel Gîrniţă. Asta după ce majoritatea inculpaţilor au fost implicaţi într-un scandal de proporţii în noaptea de 4 – 5 noiembrie 2016, în barul ON/OFF din Craiova.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au reţinut faptul că, în cursul anului 2014, inculpatul Mitre Cantemir Ştefan, fiind în executarea unei pedepse privative de libertate de 2 ani în penitenciarul din Craiova, l-a cunoscut pe liderul unui clan de interlopi din Dâmboviţa şi, după ce a fost pus în libertate, chiar a participat, împreună cu alţi craioveni, membri ai grupului „Frăţia”, la o petrecere organizată de acesta.
În acest context, Mitre a decis desprinderea sa şi a amicilor care l-au însoţit, din grupul „Frăţia” şi impunerea prin forţe proprii, cu scopul de a-l înlătura pe Gigi Vadik Zavera din funcţia de „lider”, acţiune susţinută de liderul clanului din Dâmboviţa. Pe acest fond, şi al ameninţărilor primite de la inculpatul Zavera Gigi Vadik, în cursul lunii octombrie 2016 şi începutul lunii noiembrie 2016, grupul condus de Mitre Cantemir Ştefan, şi avându-i ca membri pe Vlădescu Cristian Marian, Amorăriţei Chenea Petru Adrian, Amza Paul Dănuţ şi Băloiu Alexandru Grigore, a planificat exercitarea unor acte de violenţă asupra grupării rămase fidelă lui Gigioc.
Astfel, potrivit procurorilor, vineri, 4 noiembrie 2016, Gigi Vadik Zavera l-a chemat pe un apropiat al lui Mitre la barul „ON OFF” din Craiova şi i-a cerut să le transmită lui Mitre şi lui Cristian Marian Vlădescu că le este interzis accesul în cluburile şi localurile cunoscute drept teritoriu de „dominaţie” al grupării „Frăţia”, nesupunerea având drept consecinţă exercitarea unor acte de violenţă. În cursul aceleiaşi seri, în jurul orei 23.30, Vlădescu s-a dus la barul ON OFF, unde se aflau Gigioc, Ioneluş Cimpoieru, Florinel Barbu, Cătălin Viorel Tudor şi alţi apropiaţi ai acestora.
După discuţii contradictorii, care au degenerat, grupul condus de Zavera Gigi-Vadik a trecut la agresarea lui Vlădescu Cristian Marian, care a fost lovit în cap cu o sabie (macetă) şi o ţeavă metalică, şi înjunghiat superficial în spate cu un obiect tăietor-înţepător. Reuşind să părăsească localul, Vlădescu Cristian Marian i-a contactat pe Mitre Cantemir Ştefan şi Băloiu Alexandru Grigore, aflaţi în zonă, care au venit imediat la faţa locului.
A avut loc o luptă generalizată între cele două grupuri, în afara localului, în stradă, Zavera Gigi Vadik fiind lovit în mod repetat cu piciorul în cap de către Mitre Cantemir Ştefan iar Vlădescu Cristian Marian a reuşit să preia sabia deţinută anterior de Zavera, lovindu-l cu mânerul acesteia în cap.
Demn de subliniat este faptul că faptele constituie o acţiune de represiune, un act de vendetă voit exemplificator pentru ceilalţi membri ai grupării, întrucât agresorii au ales un loc public pentru manifestarea lor violentă, în zona centrală a oraşului, au reținut procurorii în rechizitoriul care cuprinde și fapte mai vechi ale inculpaților.
Restituit Parchetului
Dosarul a intrat în camera preliminară, iar în luna februarie 2018, pe 20, Tribunalul Dolj a hotărât să admită excepțiile inculpaților vizând comiterea infracțiunii de constituire sau aderare la grup infracțional organizat și să restituie dosarul procurorilor pentru completare. Procurorii au refăcut rechizitoriul așa cum solicitase instanța, au retrimis cauza la Tribunal, anunțând că mențin dispoziția de trimitere în judecată a inculpaților.
După alte șapte luni de analiză în camera preliminară, judecătorii de la Tribunalul Dolj au anunțat, pe 24 septembrie 2018, că retrimit cauza la Parchet pentru refacerea actului de sesizare a instanței pentru Gigi Vadik Zavera, zis Gigioc: „restituie cauza Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în vederea refacerii actului de sesizare al instanţei privind pe inculpatul Zavera Gigi Vadik, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat prev. de art. 367 alin. 1 şi 3 Cp, tulburarea ordinii şi liniştii publice, prev. de art. 371 din Cp, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, prev. de art. 372 alin. 1 şi 2 din Cp, complicitate la tentativă de omor, prev. de art. 48 rap. la art. 32 şi 188 alin. 1 din Cp, lovire sau alte violenţe, prev. de art. 193 alin. 1 din Cp, complicitate la şantaj, prev. de art. 48 rap. la art. 207 alin. 1, 3 din Cp, toate cu aplicarea disp. art. 38 alin. 1 din Cp. În baza art. 275 alin. (3) cheltuielile judiciare avansate de stat vor rămâne în sarcina acestuia. Cu drept la contestaţie în 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 24.09.2018”, se arată în încheierea de ședință a instanței.
Procurorii au refăcut rechizitoriul în dosar, iar în iunie 2019 au trimis din nou dosarul la instanță cu propunere de trimitere în judecată. Din cauza diverselor motive de amânare, instanța nu s-a pronunțat cu privire la legalitatea probelor, iar pe 10 aprilie 2020, cauza a fost suspendată din cauza stării de urgență.
Judecătorii craioveni au decis, în cele din urmă, să restituie din nou Parchetului acest rechizitoriu: “admite în parte cererile și excepțiile privind legalitatea sesizării instanţei, administrării probelor și efectuării actelor de urmărire penală invocate de către inculpaţii Zavera Gigi Vadik, Cimpoeru Ioneluş, Barbu Florinel, Coanda Marian Irinel, Mitre Cantemir Ştefan, Roşianu Gigel, Ion Ilie, Trandafir Fanel șii Gîrniță Marian Gabriel, prin apărători aleşi şi, în consecinţă: I.În baza art. 345 alin 3 C.p.p, , constată neregularitatea rechizitoriului nr. 805/P/2016 din data de 19.06.2019 emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj”, se arată în încheierea instanței.