sâmbătă, noiembrie 16, 2024

Ultima ora

Sport

Spitalul modular ridicat de ONG Dăruieşte Viaţă este funcţional, însă nu va putea trata pacienţi cu forme severe COVID-19

Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu, membre fondatoare ale Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, anunţă că spitalul modular construit în curtea Spitalului Elias este gata, însă aici vor putea fi tratate doar cazurile uşoare şi medii de COVID-19.

Pe pagina personală de Facebook, Oana Gheorghiu explică de ce în spitalul ridicat de asociaţia pe care o conduce nu va putea trata pacienţi infectaţi care vor dezvolta forme severe de COVID-19:

„Am construit un SPITAL în doar 2 luni. Habar n-am dacă mai există, în frumoasa noastră ţară, unul similar, construit într-un timp atât de scurt. Poate că da, dar tot e ceva extraordinar şi asta datorită celor 250.000 de oameni şi 650 de companii care au pus banii lor la bătaie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

E un spital adevărat, de 1200 mp, 38 de paturi, toate dotate cu instalaţii de oxigen şi gaze medicale, astfel încât, la nevoie, să fie toate folosite pentru terapie intensivă.

E un spital dotat cu instalaţii de filtrare a aerului şi presiune negativă, aşa cum trebuie pentru tratarea pacienţilor cu COVID. E un spital pe care l-am dotat cu toate echipamentele necesare, mai puţin ventilatoare pentru ventilaţie mecanică invazivă şi monitoare de funcţii vitale, pe care ar trebui să le aducă statul român.

A fost împărţit în 3 zone: zona de suspecţi (10 paturi), zona de cazuri medii şi grave, dar care nu necesită intubare (14 paturi) şi zona de pacienţi critici (14 paturi).

Acum funcţionează doar prima zonă. Veţi întreba de ce? Au întrebat şi jurnaliştii, iar răspunsurile pe care le citesc în articol, pe mine, una, m-au lăsat mască.

Ce ştiu eu (şi am aflat cu greu), e că nu există de fapt ventilatoare, că deşi au fost aduse, în prezenţa presei, unele din rezerva de stat, acelea sunt inadecvate unei secţii ATI, fiind adaptate folosirii în timpul transportului pacienţilor cu ambulanţa. Nu poţi porni o secţie ATI dacă nu ai ventilatoare, asta da, e clar. Mai e o problema foarte serioasă, chiar gravă, cu lipsa personalului din ATI, nu doar în Bucureşti, ci în toată ţara. Şi nimeni, se pare, că nu vorbeşte apăsat despre asta. Preferăm să vorbim despre bani şi birocraţie, motive cu care publicul s-a obişnuit şi pe care le acceptă fără multe întrebări, decât să spunem adevărul.

Adevărul e că nu avem personal suficient şi nu avem echipamente suficiente. Nu avem nici măcar nişte decizii ferme, curajoase, asumate privind prevenirea infectării în masă. Toate astea, puse la un loc, ne apropie de dezastru.

Purtaţi mască. Staţi la distanţă. Marea nu se mută, o găsiţi acolo şi la anul. Poate nu vă daţi seama, dar suntem fiecare pe cont propriu”.

Asociația Dăruiește Viața a început în luna martie construcția acestei secții exterioare care a costat 2 milioane de euro. Noul spital ocupă o suprafață de 1.200 de metri pătrați, are 38 de paturi echipate pentru terapie intensivă, instalații de sterilizare și tratare a aerului și laborator de analize. Pentru el, au donat bani 250.000 de români si 650 de firme. Carmen Uscatu de la Dăruiește Viață a declarat pentru Buletin de București că nu înțelege de ce s-a ajuns în această situație.

”Nu-mi imaginez ceva mai rău decât iadul de a ajunge zilele astea în terapie intensivă (dacă prinzi loc). Vei fi neputincios şi singur, nu vei putea nici măcar să dai un telefon cuiva drag, fiindcă nu vei mai avea putere. Nu vrei asta, sunt sigură.

Nu, nu e nevoie de panică, e nevoie de pragmatism. Pragmatism înseamnă să te păzeşti chiar dacă nu crezi. Nu te costă nimic“, anunţă membrele fondatoare ale asociaţiei.

foto: spotmedia.ro

Politica