Federaţia Sanitas a solicitat marţi, la întâlnirea de la Ministerul Sănătăţii la care au participat premierul Ludovic Orban şi ministrul de resort, Nelu Tătaru, acordarea unui spor cuprins între 55% şi 85% pentru condiţii deosebit de periculoase pentru combaterea pandemiei, potrivit unui document postat pe Facebook de organizaţia sindicală și citat de Agerpres.
Aceşti bani ar trebui primiţi de către personalul medico-sanitar şi auxiliar din unităţile sanitare, din cadrul direcţiilor de sănătate publică, al Institutului Naţional de Sănătate Publică, precum şi al serviciilor de ambulanţă, adică toţi cei care participă efectiv în aplicarea măsurilor de limitare a infecţiei cu SARS-CoV-2 şi care tratează pacienţi confirmaţi şi suspecţi COVID-19.
De asemenea, sindicaliştii solicită emiterea ordinului de declarare a epidemiei la nivel naţional, adaptarea condiţiilor de muncă la situaţia epidemiologică actuală, respectiv asigurarea echipamentelor de protecţie adecvate şi suficiente, precum şi reducerea programului de lucru adaptat la nevoile de recuperare a personalului care lucrează purtând echipamentul de protecţie specific.
La acestea ar trebui adăugate stabilirea unui normativ de personal specific spitatelor COVID-19 şi identificarea unor forme de recuperare a capacităţii de muncă a salariaţilor din sănătate.
Alte solicitări sunt asigurarea finanţării voucherelor de vacanţă aferente anului 2020 pentru tot personalul din sistemul sanitar, creşterea salariilor la nivelul corespunzător anului 2022 şi raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază actual pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar.
Premierul Ludovic Orban a declarat marţi, după întâlnirea cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas şi Federaţiei Solidaritatea Sanitară, că autorităţile vor putea utiliza „instrumentul legal al detaşării” cadrelor medicale în unităţile sanitare implicate în lupta anti-COVID.