luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Olt. Medicii de la Ambulanţă, revoltaţi că au fost obligaţi să consulte pacienţii pozitivi care refuză internarea

În Olt, medicii de la Ambulanţă refuză, după doar câteva zile, să mai meargă la domiciliul celor infectaţi cu noul coronavirus.

Direcţia de Sănătate Publică a hotărât ca pentru a deţine un relativ control în gestionarea pandemiei de coronavirus, după ce izolarea, carantinarea şi internarea nu mai pot fi impuse, să apeleze la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, pentru consultaţia iniţială în cazul depistaţilor pozitivi care refuză internarea.

În câteva zile, în județ s-au adunat câteva zeci de persoane care n-au trecut pe la spital după confirmare şi care insistă că sunt asimptomatice şi că nu au nevoie de medic. Pe acestea ar fi trebuit să-i consulte pentru prima dată un medic de la Ambulanţă şi să-i convingă să meargă la spital, în caz contrar pacienţii fiind rugaţi să semneze că refuză internarea şi că îşi asumă riscurile.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Numai că, medicii au ajuns la concluzia că această nouă sarcină le paralizează, practic, activitatea curentă. În plus, din ce în ce mai mulţi au pus problema lipsei unui protocol specific.

„Astăzi, de exemplu, am un singur medic în tot judeţul“, a declarat managerul SJA Olt, Marinela Prina, citată de Adevărul.

Acest singur medic trebuie să se prezinte şi la solicitările curente, iar printre ele, să-i consulte pe pozitivii care sunt convinşi că n-au nimic sau că pot trece peste boală fără supravegherea unui medic. „Am trecut şi prin nişte situaţii… I-au întrebat ce caută, că ei sunt bine. S-au supărat, că-i văd vecinii…“, a mai spus şefa SJA Olt, lucru întărit şi de medicii care au mers la domiciliul pacienţilor unde au fost întâmpinaţi uneori chiar cu revoltă.

Un alt motiv pentru care medicii din sectorul de urgenţă refuză să mai facă acest lucru este lipsa protocolului specific.

„Această consultaţie este altceva decât am învăţat eu în facultate. Nu atingi pacientul, nu-i pui stetoscopul. Eu înţeleg că şi în spital se întâmplă la fel, însă acolo au un protocol, se bazează pe ceva. Noi nu ştim un istoric, nu ştim nimic. Şi nici un protocol nu avem. Mi se pare că suntem trimişi să se spele pe mâini, dar nu e în regulă. De ce nu fac treaba asta medicii de familie? De ce nu fac treaba asta cei care vor stimulentul, cei 2.500 lei, sau sporul. Eu nu-l vreau în condiţiile astea“, s-a revoltat un alt medic din cadrul SJA Olt

Acesta a menţionat că sunt şi colegi care au refuzat să meargă de la un pacient la celălalt folosind acelaşi combinezon şi că s-au deplasat în staţie pentru decontaminare după fiecare consultaţie. Aceste consultaţii îi scot, în schimb, pe medici din circuit pentru celelalte urgenţe în acel interval de timp.

Şefa DSP Olt spune că a apelat la ajutorul colegilor de la Ambulanţă pentru a nu-i lăsa fără asistenţă medicală pe pozitivi şi pentru a şti pentru fiecare caz de la ce se porneşt, care este starea lor de sănătate.

Epidemiologii speră acum ca propunerea ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, ca pozitivii să fie internaţi pentru minimum 48 ore în spital să devină aplicabilă, pentru a scăpa de toate complicaţiile apărute. Pe de altă parte, soluţia ca medicii Ambulanţei să realizeze consultul iniţial şi să le măsoare, la domiciliu, pacienţilor care refuză internarea, temperatura, tensiunea şi saturaţia de oxigen a mai fost încercată şi în alte judeţe, însă s-a renunţat ulterior din cauza problemelor logistice.

Politica