Creştinii ortodocşi sărbătoresc, azi, Înălţarea Domnului. Această sărbătoare este celebrată la 40 de zile după Paşte, întotdeauna într-o zi de joi. Oamenii se salută în această zi cu formulele „Hristos s-a Înălţat!” şi „Adevărat s-a Înălţat!”.
Înălțarea Domnului este cunoscută în biserică ca fiind Ziua Eroilor, Ispas sau Paștele Cailor. Ispas este un personaj mitic care a asistat la Înălțarea Domnului la Ceruri și totodată la ridicarea sufletelor celor morți la Domnul. Credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri, în această zi importantă pentru creștini:
- se spune că oamenii care mor în preajma acestei mari sărbători vor ajunge în Rai;
- este ultima zi în care se mai roșesc ouă;
- creștinii își pun flori de nuc la brâu, la fel cum a avut și Hristos când s-a înălțat;
- se taie păr din cozile vitelor și se îngroapă în furnicar. „Să dea Dumnezeu să fie atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar!”;
- nu se seamănă în această zi, căci nu va crește nimic;
- se împart bucate pentru sufletele celor morți;
- femeile împart lapte dulce fiert cu pasat și, de asemenea, persoanei respective îi mai dau și o mătură din nuiele adunate de pe câmp.
În România, odată cu Înălțarea Domnului se sărbătoresc și eroii căzuți la datorie de-a lungul timpului, pe câmpurile de luptă, pentru apărarea țării, dreptății, libertății și credinței.
Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. În toate bisericile ortodoxe se face pomenirea eroilor români.
Sursa: crestinortodox.ro