Ultima zi pentru a solicita amânarea ratelor la credite este 14 mai, aminteşte Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Instituţia vine cu clarificări şi pentru clienţi care au solicitat suspendarea ratelor prin ofertele proprii ale băncilor, înainte ca ordonanţa Guvernului să intre în vigoare, scrie Adevărul.
Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor, FNGCIMM reaminteşte că debitorii trebuie să trimită creditorilor solicitări cel mai târziu până la data de 14 mai 2020 inclusiv şi să îndeplinească condiţiile prevăzute în normele de aplicare a prevederilor OUG nr. 37/2020.
În cazul clienţilor care au depus solicitări în baza normelor şi ofertelor proprii ale băncilor înainte de aprobarea OUG 37/2020, amânarea ratelor va fi decisă de băncile comerciale în conformitate cu acele oferte.
În cazul în care aceşti clienţi nu vor depune o nouă solicitare, vor putea obţine amânări la plata ratelor doar pentru scadenţele pe care le-au oferit băncile înainte de apariţia OUG 37/2020. Aceste precizări vin să clarifice mai multe probleme ridicate de către clienţii băncilor pe platforma de sesizări pusă la dispoziţie de către Ministerul Finanţelor Publice.
Condiţiile de acordare a scrisorilor de garanţie emise în favoarea creditorilor, referitoare la criteriile care trebuie îndeplinite cumulativ de către creditul ipotecar pentru care se solicită garantarea sunt:
– Creditul a fost acordat până la data de 30 martie 2020, inclusiv;
– Data scadenţei finale a obligăţiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractul de credit, este ulterioară datei de 30 martie 2020, inclusiv;
– Creditul nu a fost declarat cu scadenţă anticipată până la data de 30 martie 2020, inclusiv;
– Debitorul nu înregistrează rate scadente restante, la data de 16 martie 2020, inclusiv, sau a efectuat plata obligaţiilor restante până la data solicitării suspendării obligaţiei de plata, în condiţiile prevăzute la art. 2 alin 1) din OUG 37/2020.
FNGCIMM este mandatat de Statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, să emită Scrisori de garanţie, prin care se obligă să plătească sumele garantate, la prima şi simpla cerere a creditorului, până la limita valorii scrisorii de garanţie, în cazul în care debitorul/debitorii nu şi-a/şi-au îndeplinit obligaţiile de rambursare stabilite conform graficului/graficelor de rambursare a dobânzilor eşalonate.