Procurorii craioveni au deschis un dosar penal în cazul Aldezin, dezinfectantul folosit pentru 500 de scări de bloc din Craiova, cu avizul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj. Acesta este cel de-al patrulea dosar penal care vizează angajaţi ai DSP Dolj. (Aici detalii despre celelalte dosare)
“La data de 04.04.2020,
la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a fost
înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârşirea
infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 Cod penal.
Din
conţinutul actului de sesizare s-a reţinut că în data de
25.03.2020, funcţionari din cadrul Direcţiei de Sănătate Dolj, au
eliberat acordul de utilizare a biocidului ALDEZIN societăţii
Salubritate Craiova SA care a procedat la dezinfecţia a peste 500 a
scări de bloc din mun. Craiova, ulterior constatându-se că
produsul folosit este un biocid cu efect bactericid.
În prezent,
în cauză cercetările se desfăşoară in rem sub aspectul
săvârşirii infracţiunilor sesizate”, arată
procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.
Reamintim că dezinfecţia în scările de bloc din Craiova a fost sistată după ce Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a interzis folosirea unui produs pentru care în urmă cu dăduse undă verde. A şi amendat Salubritatea pentru folosirea lui.
Este vorba despre produsul biocid Aldezin, produs comercializat și utilizat, sub alte denumiri, și în țări din Uniunea Europeană, dar şi în alte oraşe din ţară, inclusiv în Bucureşti, conform reprezentanţilor societăţii de salubritate din Craiova.
„Activitatea de dezinfecție a scărilor de bloc din municipiul Craiova, demarată în data de 31.03.2020 la solicitarea Primăriei Municipiului Craiova, a fost suspendată după ce inspectorul-șef din cadrul Serviciului Control al Direcției de Sănătate Publică Dolj a interzis folosirea produsului biocid Aldezin, utilizat de SC Salubritate Craiova SRL în procesul de dezinfecție a scărilor de bloc din municipiul Craiova și, în 03.04.2020, a sancționat contravențional operatorul cu o amendă între 5000-10.000 lei pentru nerespectarea domeniului de utilizare și ariei de aplicare a substanței, expuse în avizul emis de Comisia Națională pentru Produse Biocide. Precizăm faptul că, anterior demarării procesului de dezinfecție a spațiilor comune din condominii, SC Salubritate Craiova SRL, în calitate de operator autorizat pentru prestarea serviciului de dezinfecție în municipiul Craiova, a solicitat în scris acordul Direcției de Sănătate Publică Dolj pentru utilizarea acestui produs, acord pe care l-a primit în data de 25.03.2020 prin adresa cu numărul 5649/25.03.2020. De altfel, în baza acestui răspuns, operatorul a procedat la achiziția produsului, singurul disponibil identificat pe piață.
Prin urmare, SC Salubritate Craiova SRL a fost sancționată contravențional în data de 3 aprilie 2020 de către aceeași instituție care și-a dat acordul pentru utilizarea produsului în data de 25 martie 2020”, au transmis reprezentanţii societăţii de salubritate.
Potrivit acestora, până la suspendarea activității, echipajele societății au efectuat dezinfecția într-un număr de aproape 500 de scări de bloc din municipiul Craiova, situate în zona centrală și în cartierul Craiovița Nouă. În cazul unor asociații din Craiovița Nouă, dezinfecția avusese deja loc și fusese executată de către operatori privați care au folosit produsul Aldezin.
„Menționăm că Aldezin, biocid cu efect bactericid, fungicid și virulicid, cu aviz valabil până în anul 2024, a fost utilizat în această perioadă pentru dezinfecția scărilor de bloc în mai multe unități administrativ-teritoriale din țară, printre care se numără București (în sectorul 2). Aldezin este un produs comercializat și utilizat, sub alte denumiri, și în țări din Uniunea Europeană.
Având în vedere dificultățile întâmpinate în achiziția de dezinfectanți autorizați conformi, pe fondul lipsei stocurilor la toți furnizorii contactați, SC Salubritate Craiova SRL nu poate estima în prezent data la care poate fi reluată operațiunea de dezinfecție a scărilor de bloc din municipiu.
Ne cerem scuze pentru această situație însă asigurăm cetățenii municipiului că depunem toate eforturile pentru găsirea unor soluții care să asigure îndeplinirea obligațiilor instituite prin Ordonanța Militară nr. 4/29.03.2020 într-un timp cât mai scurt”, transmite Salubritatea.
DSP a găsit vinovatul – un angajat
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj spun că amenda a fost aplicată de Inspecţia Sanitară.
„Salubritatea Craiova a fost amendată, dar nu de DSP Dolj, ci de Inspecția Sanitară de Stat. Este vorba de o structură în cadrul DSP, aflată sub coordonarea directă a Inspecției Sanitare de Stat de la Ministerul Sănătății. La data de 1 aprilie au avut o acțiune tematică de verificare a utilizării substanțelor biocide și atunci au constatat că produsele utilizate nu aveau indicație pentru folosirea lor ca dezinfecție în spații închise. Aceste produse biocide sunt înregistrate într-un registru al biocidelor, un registru național care este public, iar substanța utilizată nu avea aceasta indicație. Produsul utilizat nu era avizat pentru dezinfecția suprafețelor și spațiilor închise. El este avizat pentru spații închise, cu care oamenii nu vin în contact”, a afirmat doctorul Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.
A fost demarată totuşi o anchetă administrativă după ce s-a găsit responsabilul pentru aviz – un angajat al DSP Dolj.
„Nu trebuia să dea acordul pentru soluție. Oricine folosește aceste substanțe trebuie să consulte Registrul cu Biocide care este public și care spune clar indicațiile pe care le are fiecare biocid care este înregistrat și aprobat acolo. În acest caz, avizarea nu o dă DSP, ci Agenția Națională care are publicat acest registru”, a mai spus Popescu.
Dezinfecţia în scările de bloc din toată ţara a fost dispusă prin Ordonanţă Militară, pentru a preveni răspândirea coronavirus.