UPDATE/ Marţi, 03.03.2020 – Suspectul internat la Infecţioase Craiova nu are coronavirus. 10 persoane mai sunt în carantina şi 370 în izolare la domiciliu. Pe de altă parte, Prefectul de Dolj a anunţat că începând de miercuri Spitalul de Infecţioase Craiova va avea aparatura necesară pentru analizarea probelor recoltate în vederea confirmării sau infirmării îmbolnăvirii cu coronavirus.
Sambata 29.02.2020-Suspect de coronavirus, internat la Infectioase Craiova.
Prefectura Dolj a anuntat ca o persoana suspectata de coronavirus este internata la Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie „Victor Babes” Craiova.
„Pacientul este o persoană de 31 ani, din Craiova;
A venit în Craiova pe 22.02.2020 din orașul Bareggio, regiunea Lombardia, a plecat înapoi pe 24.02.2020 și s-a reîntors în Craiova pe 27.02.2020;
- Simptomele caracteristice (febră, tuse, dificultate de respirație, durere toracică) au început pe 24.02.2020; a urmat tratament simptomatic recomandat de medicul de familie din Italia, cu care a luat legătura telefonic;
- În seara zilei de 28.02.2020, deoarece simptomatologia persista, a sunat la 112. A fost transportat la Spitalul Clinic de Boli lnfecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Craiova, unde se tratează cu diagnosticul: Stare febrilă;
- Este izolat în salon individual;
- Evoluția pacientului este favorabilă, iar începând cu dimineața zilei de astăzi este afebril;
- Direcția de Sănătate Publică Dolj, prin medicul epidemiolog, a luat legătura cu medicul infecționist și cu pacientul, a efectuat ancheta epidemiologică, a întocmit fișa de supraveghere a cazului suspect, a identificat contacții apropiați (soția, fiica și tatăl) și a luat legătura telefonic cu aceștia pentru autoizolare la domiciliu timp de 14 zile sau până la infirmarea cazului;
- Contacții au fost informați despre măsurile de igienă pe care trebuie să le respecte;
- Spitalul Clinic de Boli lnfecțioase si Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Craiova a recoltat probe pentru identificare coronavirus, care vor fi transportate de către D.S.P. la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”, în cursul zilei de astăzi” – Instituția Prefectului – Județul Dolj
358 de pesoane sunt izolate voluntar la domiciliu, iar 20 in carantina.
Vineri 28.02.2020 – Persoanele aflate în izolare nu pot părăsi locul în care se află nici pentru a-şi lua mâncare. Precizarea a fost făcută de ministrul de Interne, după ce, în ultimele zile, autorităţile locale, dar şi cele centrale au afirmat exact contrariul. Detalii aici: https://www.jurnalulolteniei.ro/2020/02/28/coronavirus-izolatii-nu-au-voie-la-cumparaturi/
Pacientul 1 nu mai are coronavirus, arată un test făcut astăzi. Testul va fi repetat luni.
Gorjeanul internat la „Matei Balş” nu a avut simptome de boală.
Gorj. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică a fost demis şi este cercetat penal pentru neglijenţă în serviciu.
„Directorul DSP Gorj nu a respectat procedurile și legislația în vigoare privind instituirea măsurii de carantină a persoanelor în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infectarea cu COVID-19 și nu a instituit măsurile corespunzătoare în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei. De asemenea, directorul DSP Gorj nu a utilizat spațiile de carantină identificate la nivelul județului și a transmis raportări inexacte privind situația din primul județ în care a fost identificat un caz de COVID -19”, conform Ministerului Sănătății.
Între timp, autorităţile au anunţat că starea bărbatului din județul Gorj depistat pozitiv cu virusul COVID – 19 (coronavirus) și aflat în carantină la Institutul Matei Balș din București este bună, în continuare acesta nu prezintă simptome caracteristice infectării cu respectivul virus.
Bărbatul este monitorizat permanent, supravegheat medical și izolat total față de restul pacienților din unitatea medicală.
OLT. Şase cetăţeni chinezi sunt izolaţi într-un hotel din Slatina. Au ajuns pe aeroportul Otopeni pe 25 februarie. De acolo au plecat la Slatina şi s-au cazat la un hotel din oraş. A doua zi, cei şase au făcut naveta cu un autobuz în Drăgăşani, Vâlcea, la o firmă. Medicii i-au găsit după două zile. Acum, cetăţenii chinezi sunt izolaţi în hotel, unde ar trebui să rămână pentru 10 zile, pe cheltuiala proprie. Proprietarul hotelului este nemulţumit şi se teme că şi-ar putea pierde clienţii. Prefectura Olt este însă pregătită să acorde inclusiv sprijin financiar pentru ca cei şase să nu iasă în comunitate deocamdată.
Pe de altă parte, un tânăr din Slatina care a călătorit în apropierea italianului diagnosticat cu noul coronavirus a pus pe jar autorităţile din capitală. El s-a plimbat, timp de două zile prin Bucureşti, deşi ar fi trebuit să fie în carantină. Autorităţile spun că a fost vorba de „o eroare de transmitere” a informărilor.
Mehedinţi. Reprezentanţii SJU Drobeta susţin că aparţinătorii le-au furat măştile de protecţie. Asta au spus presei, nu şi poliţiei. La IPJ Mehedinţi nu a fost depusă nici o plângere. „Au intrat pe secţie şi ne-au fost furate măştile. Îi înţelegem şi pe oameni, faptul că nu găsesc în farmacii şi recurg la aceste metode, dar pe noi ne aduc în situaţia de a nu fi suficiente aceste materiale”, a declarat Elena Bololoi, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin.
Joi, 27.02.2020 – ora 10 – 297 de izolaţi la domiciliu în Dolj. Este vorba despre oameni care s-au întors din Italia. Doljul a trimis la analiză 17 probe pentru care aşteaptă rezultatele. Au mai fost trimise 3 probe, rezultatele fiind negative.
Joi, 27.02.2020 – ora 9- Gorj – Şcolile din comuna Prigoria, de unde este tânărul cu coronavirus, închise, iar activităţile cu publicul ale instituţiilor publice au fost suspendate. 20 de oameni sunt în carantină.
Joi, 27.02.2020 – ora 8- Vâlcea – Femeie în carantină
O femeie de 35 ani, din Vâlcea, care a călătorit pe 22 februarie, în acelaşi avion cu italianul pacient zero al coronaviruslui în România, este internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, într-un salon izolat. Medicii i-au prelevat probe şi aşteaptă să vadă dacă are sau nu virusul. Femeia a mers singură la spital pentru a-i fi recoltate probe, ea neavând simptome. Între timp, s-a aflat că primul pacient confirmat cu coronavirus în România are 25 de ani. El nu prezintă deocamdată simptome. A fost internat în Capitală, la Insititului „Matei Balş”.
–
Miercuri, 26.02.2020-ora 22.30- Primul caz de coronavirus în România. Este vorba despre una dintre persoanele din judeţul Gorj care au intrat în contact direct cu italianul de 71 ani. Este un bărbat care nu avea simptome şi era izolat la domiciliu. Va fi internat la „Matei Balş”. 7 membri ai familiei acestuia, în izolare la domiciliu, sub pază. Primele teste în cazul lor sunt negative. 14 zile nu au voie să iasă din casă. După 14 zile vor fi din nou testate.
Ministrul Sănătăţii, Victor Costache: „Bărbatul este dintr-o localitate din judeţul Gorj, imediat ce va ajunge la spital va intra pe schema de tratament. Este vorba despre o persoană total asimptomatică”. Ministrul a mai spus că gorjeanul a fost la vânătoare cu italianul de 71 ani.
Şeful DSU, Raed Arafat: „Este vorba despre un singur caz la acest moment. Nu prezintă simptome. Un echipaj de la ISU Dolj cu autospecială pregătită cu izoletă va prelua persoana de la domiciliu şi va asigura transportul ei în singuranţă la Matei Balş”.
Acum se face o anchetă epidemiologică extinsă. Autorităţile încearcă să găsească şi să testeze toţi oamenii cu care gorjeanul cu coronavirus a intrat în contact.
––––
Dolj. 25 februarie, ora 20 – Ministerul de Interne informează că italianul depistat pozitiv cu virusul COVID-19 a aterizat pe aeroportul din Craiova în data de 18 februarie. În perioada în care acesta a fost în România, a locuit în județul Gorj unde a luat contact cu soacra sa și cu alte persoane.
Potrivit presei gorjene, soţia bărbatului are 42 ani şi e din Peşteana-Jiu, iar autorităţile sunt acum la faţa locului.
25 februarie, ora 19 – Un italian internat la Rimini cu coronavirs a fost in perioada 18 – 22 februarie in Craiova. El si-a vizitat soacra. Bărbatul este insurat cu o gorjeancă. Detalii: https://www.jurnalulolteniei.ro/2020/02/25/italianul-cu-coronavirus-a-fost-in-craiova/
25 februarie, ora 7 -Trei romi din Sadova, plasaţi în carantină. Au minţit că nu au fost în zone de risc din Italia. Alte 94 de persoane care au venit azi-noapte cu avionul au fost plasate în izolare la domiciliu. Pe Aeroportul Craiova sunt zboruri zilnice spre şi dinspre Italia.
„Dintre persoanele care au ajuns pe cale terestră în judeţul Dolj, trei persoane din Sadova nu au declarat iniţial că vin din regiunea Lodi, nu au spus exact unde şi cum. Nu au nici o simptomatologie, sunt persoane sănătoase, vor sta în carantină pentru 14 zile”, a declarat azi-noaptea Ludimila Prunariu, director DSP Dolj.
Poliţia s-a sesizat în cazul lor.
„Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public, referitoare la faptul că 3 persoane, din Sadova, care ar fi sosit din Italia în ultima perioadă, ar fi declarat autorităţilor că s-au aflat în alte regiuni decât cele din care ar fi venit în realitate, vă comunicăm următoarele: la nivelul IPJ Dolj au fost dispuse verificări cu privire la aspectele pe care cele 3 persoane le-ar fi prezentat autorităţilor. În cazul în care se va constata că sunt întrunite elementele constitutive ale vreunei fapte de natură infracţională sau contravenţională, poliţiştii vor dispune măsurile legale”, au transmis reprezentanţii IPJ Dolj.
Pe de altă parte, 94 dintre cei 110 de pasageri care au aterizat noaptea trecută de la Bergamo la Craiova au fost sfătuite să intre în autoizolare la domiciliu. Au fost anunţaţi medicii de familie. Oamenii nu vin din localităţi contaminate, potrivit declaraţiilor lor.
„Iniţial au fost înscrişi pentru zborul acesta 155. Din cei 110 care au venit, pentru 94 a fost recomandarea de autoizolare la domiciliu. Toţi 110 nu prezintă nici un fel de simptome de boală. Toţi au fost foarte cooperanţi. Mulţi dintre ei au cerut lămuriri suplimentare. Pot să vă spun că sunt cinstiţi, am stat şi i-am urmărit pe fiecare”, a afirmat prefectul de Dolj, Narcis Purcărescu.
Dolj. 24 februarie 2020, ora 22.31 – Opt persoane în carantină. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat în această seară că în judeţul Dolj sunt opt persoane în carantină care au fost în zona Lodi, Lombardia şi s-au întors în ţară. Prefectul de Dolj susţine că sunt 30 de persoane în izolare voluntară la domiciliu. Acestea au venit în ţară cu mijloace auto. Cât despre carantină: „Nu avem absolut nici o persoană în carantină în judeţul Dolj.”
Dintre cele 30 de persoane izolate la domiciliu, 26 au venit din zone de risc din Italia, iar 4 din China.
„Sunt patru persoane aflate în supraveghere la domiciliu care au călătorit în China, dintre care o persoană de origine chineză care trăieşte în România şi trei persoane române şi 26 de persoane care sunt în localităţile din Dolj care s-au întors din Italia, nu din zonele Veneto şi Lombardia, care se află în izolare la domiciliu. Au ajuns în ţară înainte de instalarea carantinei în cele două regiuni. Nu prezintă simptomatologie specifică”, a declarat Ludmila Prunariu, directorul DSV Dolj, la Aeroportul Craiova unde este aşteptată o altă aeronavă cu români din Italia.
Cei opt la care a făcut referire Arafat ar fi din Sadova şi ar fi şi ei izolaţi la domiciliu. „Urma ca persoanele respective să fie puse sub carantină. Dacă s-a schimbat ceva şi nu am fost informat am să verific. Dacă nu mă înşel, imediat să se închidă zona acolo ei au plecat, din ce ştim. Şi au sosit în localitatea Sadova”, a declarat Arafat.
Revenim cu informaţii.
S-a decis unde vor fi plasate în carantină persoanele care provin din zone posibil contaminate cu coronavirus – campusul şcolar din Bechet şi Hotel Griffon din Craiova.
MEHEDINŢI. Delegaţie a Primăriei Drobeta, în izolare
26 de persoane din judeţul Mehedinți întoarse în ţară după călătorii în zone de risc (Italia, China) pentru epidemia cu noul coronavirus COVID-19 au primit recomandare de izolare la domiciliu, neavând simptomatologie specifică, arată psnewsmehedinţi.
Potrivit sursei citate, din cele 26 de persoane, 13 au făcut parte dintr-o delegație a Primăriei municipiului Drobeta Turnu Severin formată din angajați și consilieri locali, care s-au întors zilele trecute din Milano.
”Am solicitat Direcției de Sănătate Publică Mehedinți să verifice și să ia măsurile care se impun în toate situațiile pe care le înregistrăm în momentul de față în județul Mehedinți. De exemplu, o delegație formată din specialiști în termotehnică a fost într-o vizită de lucru în nordul Italiei, mai precis în orașul Milano, ca să vadă o centrală termică în cogenerare, care folosește drept combustibil deșeurile municipale. Angajații Primăriei s-au întors joia trecută din delegație”, a declarat luni prefectul de Mehedinți, Cristinel Pavel.
Luni, 24 februarie 2020, ora 14.20. Doi pasageri din avionul care a aterizat noaptea trecută la Craiova, supravegheaţi de medici.
În avionul de noaptea trecută au fost şi doi pasageri care au venit din zone apropiate localităţilor italiene aflate în carantină. Aceştia sunt monitorizaţi acasă, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj: „Trebuie să monitorizăm 14 zile. E notificat medicul de familie care zilnic îi vizitează şi telefonic monitorizăm şi noi. Sunăm în fiecare zi”.
––––––
UPDATE/GORJ. Luni, 24 februarie 2020, ora 14 – Alertă la Universitatea din Târgu Jiu!
Unei studente întoarsă recent din Lombardia, Italia, i s-a făcut rău la cursuri. Ea a fost preluată de un echipaj SMURD din cadrul ISU Gorj.
Din primele cercerăti efectuate de medici, fata nu ar prezenta suspiciuni de Coronavirus, fiind cel mai probabil vorba despre o viroză respiratorie. Totuși, aceasta va fi supusă la mai multe investigații medicale.
–––––-
Luni, 24 februarie 2020. Cursa de la Bergamo a aterizat noaptea trecută pe Aeroportul din Craiova. Au venit 136 de pasageri. După ce au completat chestionarele au fost lăsaţi să plece la casele lor. Nici unul nu venea din zone contaminate cu coronavirus, după cum au scris în declaraţii. Oamenii au fost verificaţi de medici.
„La intrarea în Aeroport au fost termometrizaţi individual, toţi au fost afebrili, toţi au declarat că nu au prezentat simptomatologie. Mulţi au fost excursionişti care au plecat din Craiova, din România acum câteva zile. Nici unul nu a venit din zonele care se află în momentul de faţă în carantină în Italia. Nu poate să ştie nimeni dacă în ultimele 14 zile au venit în contact cu o persoană afectată de coronavirus. Rămâne să îi supraveghem, sa se autodeclare la apariţia simptomatologiei. Contactul pentru cei care sunt în jurul lor este periculos dacă persoana în cauză are simptomatologie sau dacă este în ultimele zile ale perioadei de incubaţie, lucru care iarăşi nu se ştie cu certitudine. Nu avem altă variantă decât să îi credem pe cuvânt, dar păreau oameni serioşi şi care conştientizează că este un pericol şi pentru familiile lor daca nu declară”, a afirmat Liliana Mica de la DSP Dolj.
Prefectul a precizat noaptea trecută că protestul de la Bechet s-a transformat în campanie electorală pentru o persoană şi că acum au fost găsite două locuri pentru carantină, al doilea fiind în Craiova. Pe acesta nu l-a mai divulgat.
O altă aeronava este aşteptată la noapte.
Măsuri sunt luate şi în vămile de la Dunăre. „Sunt măsuri la Poliţia de Frontieră în cele trei puncte de trecere, un punct este aici la Aeroport, un punct este la Bechet şi al treilea punct este la Calafat. Permanent la Bechet, din momentul în care funcţionează bacul avem asistenţă medicală asigurată, iar la Calafat atâta timp cât funcţionează Punctul de Trecere a Frontierei va fi şi acolo asistenţă medicală la Spitalul Calafat”, a afirmat prefectul de Dolj, Narcis Purcărescu.
Acesta a mai menţionat că abia astăzi autorităţile de la Bucureşti vor emite un ordin cu privire la măsurile ce trebuie luate în eventualitatea depistării unor români posibili infectaţi cu coronavirus.
––––––
UPDATE/ Primarul din Bechet susţine că nici o persoană nu va fi trimisă în carantină la campusul şcolar din Bechet. Asta le-a declarat oamenilor care s-au adunat în faţa primăriei să protesteze faţă de decizia autorităţilor de a aduce în localitate suspecţi de coronavirus.
Am solicitat lămuriri prefectului. Încă nu a răspuns. Oamenii din Bechet spun că prefectul ar fi afirmat că primarul minte.
„Nu vine nimeni la Bechet şi în zona Bechetului. Vă spun cu certitudine”, le-a spus primarul.
–––––––––––––
Oltenii se întorc din Italia, iar pe Aeroportul din Craiova sunt impuse măsuri de protecţie suplimentare de teama răspândirii coronaviruslui. În Bănie ajung aeronave din Milano (Bergamo), una chiar în această noapte, Bologna şi Roma. Se iau măsuri şi în alte judeţe ale Olteniei.
179 de pasageri care vin în această noapte în Craiova vor fi verificaţi, iar cei din zonele contaminate vor intra în carantină. Prefectul de Dolj a precizat că în Italia sunt 11 comune contaminate și unde este instituită carantină şi numai cei care vin din acestea vor intra în carantină.
„Dintre cei 179 de pasageri care vin în Craiova vor intra în carantină doar cei care vin din aceste 11 comune. Vor completa chestionare și vom afla de unde vin. Medicii de la Spitalul „Victor Babeș” se vor ocupa de aceste aspecte. Cert este că, așa cum ne obligă procedura, pasagerii respectivi vor intra în carantină chiar dacă sunt sau nu contaminați. Nu știm acum câți vin din zonele contaminate, dar avem și loc de cazare la campusul școlar din Bechet. Avem acolo locuri pentru 120 de persoane,” a declarat prefectul județului Dolj, Narcis Purcărescu.
Doi doljeni din Sadova, întorşi duminică din Italia, sunt supravegheaţi de medicul din localitate. Ei au venit acasă doar pentru câteva zile, nu dintr-o zonă contaminată. Un consătean a sunat la 112 şi a spus că aceştia nu s-au dus la medic. Poliţiştii i-au căutat şi i-au găsit în cârciumă.
„Cei doi sunt de etnie romă. Anunţul la 112 şi toată tevatura asta a fost făcută de un cetăţean tot de etnie romă. Probabil este o râcă între ei. În loc să anunţe medicul de la permanenţă, pentru că avem Centru Medical de Permanenţă, Poliţia, autorităţile locale, a sunat direct la 112 şi s-a produs această alertă care mie mi se pare puţin deplasată pentru că, cunosc şi eu foarte multe persoane care locuiesc în Italia şi mi-au spus că nu sunt probleme în zona în care ei locuiesc. Cei doi se simt foarte bine, n-au niciun fel de problemă.Şi eu am vorbit cu ei. Oamenii erau la o vodcă, să v-o spun pe-a dreaptă, şi mâine îi vede din nou domnul doctor”, a declarat, pentru Mediafax, primarul din Sadova, Eugen Safta.
Medicul din localitate, Gindrovel Dumitra, a spus că cei doi nu au simptome şi nici nu ar fi motive de îngrijorare: „Cei doi nu intră în definiţia de caz ca fiind caz suspect. Nu prezintă simptome, iar pe de altă parte nu au un link epidemiologic nici cu regiune, nici cu persoane care au avut simptome. În acest moment, teoretic sunt liberi. Depinde foarte mult ce se va întâmpla în următoarele 24-48 de ore pentru că este foarte posibil ca definiţia de caz să fie schimbată în funcţie de dinamica cazurilor confirmate în Italia. (…) Aceşti pacienţi au fost instruiţi ce au de făcut. Problema o constituie alte persoane ce intenţionează să vină în ţară”.
MEHEDINŢI
La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin accesul vizitatorilor a fost restricţionat, după cum au anunţat reprezentanţii Consiliului Judeţean Mehedinţi.
“Răspândirea rapidă a Coronavirusului în Europa a determinat anumite măsuri speciale în unitățile medicale din zona de vest a țării, cunoscut fiind faptul că prin vămile din vest intră în țară cetățenii care vin din Italia, unde au fost confirmate peste 130 de cazuri infectate cu noul virus.
La Spitalul Județean de
Urgență din Drobeta Turnu Severin accesul vizitatorilor a fost
restricționat. Astfel, în timpul programului de vizită, în
saloanele unității intră doar câte un aparținător care stă
maximum zece minute cu pacientul. Măsura s-a impus pentru a se evita
aglomerația.
Totodată, s-a refăcut stocul de măști și
halate, echipament de protecție care trebuie purtat de
vizitatori.
În același timp, persoanele care se prezintă la
Unitatea de Primiri Urgențe cu simptome de gripă – febră sunt
direcționate către Secția de Boli Infecțioase.
Măsurile au fost luate în conformitate cu actualele recomandări ale Ministerului Sănătății și ele vor fi menținute sau intensificate pe măsură ce situația o impune”, spun reprezentanţii CJ Mehedinţi.
Măsuri
impuse de Ministerul Sănătăţii: „Autorităţile de
sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România
din localităţile afectate din regiunea Veneto şi din provincia
Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localităţi în
ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după
intrarea în ţară în condiţii de carantină timp de 14 zile.
Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autorităţile
italiene.
Noile măsuri vor fi transmise de către Ministerul
Sănătăţii către unităţile sanitare şi medicii de familie,
prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a Municipiului
Bucureşti.
Vor fi suplimentate măsurile de control şi
prevenire a infecţiei cu noul coronavirus la punctele de frontieră
terestre, maritime / fluviale şi aeriene. Ministerul Sănătăţii
va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a
frontierei, cu specialişti din cadrul direcţiilor de sănătate
publică, inclusiv prin detaşare din alte judeţe şi unităţi
sanitare.
Toate persoanele, care se încadrează în definiţia
de caz suspect, vor fi raportate imediat de către toate unităţile
sanitare unde acestea se prezintă (unităţile primiri urgenţe,
spitale, medici de familie) la direcţiile de sănătate publică şi
la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU”.