În a doua zi de Crăciun se sărbătoreste Soborul Maicii Domnului. Obiceiurile pentru a doua zi de Crăciun spun că în această zi, finii trebuie să își viziteze nasii.
Pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, oamenii se duc „cu colacul” la naşi. Colacul tradiţional constă din şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui, o coastă de porc şi şapte coţi de trandafiri (cârnaţi) sau alte mărunţişuri, scrie realitatea.net
Când ajung la casa naşului, finul sărută mâna naşei şi de trei ori se îmbrăţişează cu naşul şi spune De la noi puţin, de la Dumnezeu mult.
Cei care uită de finii lor, nu vor avea parte de tot ce își doresc. E o zi în care rudele îndepărtate și cele prin alianță trebuie să se strângă laolaltă.
E interzis să bârfești, să înjuri, să uneltesti împotrivă celorlalți. Cei care se răzbună sau doresc să își încheie socotelile cu cei din jur astăzi vor suferi pierderi bănești.
Pentru cea de-a două zi de Crăciun, în fiecare zonă din țara s-a împământenit un obicei specific. În Bistrița Năsăud, oamenii colindă casă preotului, iar în Albă feciorii își cheamă mândrele la joc. Fetele și flăcăii joacă pe 26 decembrie pentru a se bucură de tinerețea lor. Se spune că persoanele care dansează cel mai mult și cel mai aprig vor fi sănătoase tot anul.