marți, noiembrie 19, 2024

Ultima ora

Sport

Presa francofonă, îngrijorată de preluarea președinției europene a UE de către România

Presa francofonă relatează cu îngrijorare preluarea președinției rotative a Uniunii Europene de către România, vorbind despre „Îngrijorătoarele derive antieuropene la București” sau „o bătaie de cap în plus pentru Europa”, scrie Hotnews.
Marele ziar francez notează că țara este pregătită din punct de vedere tehnic, dar problema este una politică: De la victoria în alegerile din 2016, PSD s-a lansat într-o vastă ofensivă împotriva justiției, cu un scop nemărturisit: acela de a-l scăpa de închisoare pe liderul său, Liviu Dragnea.
Potrivit sursei citate, Dragnea este în curs de a muta România în tabăra puterilor suveraniste din Europa centrală, care nu ezită să slăbească statul de drept, pe modelul Poloniei și Ungariei. Iar Bucureștiul va trebui să decidă în lunile următoare dacă va înscrie pe ordinea de zi a Consiliului European procedura de sancționare față de Varșovia și Budapesta pentru afectarea independenței justiției.
Le Monde arată că, într-o țară profund europeană, PSD a reușit să avanseze ideea euroscepticismul, criticând Bruxellesul, iar discursul împotriva „influențelor din străinătate” găsește ecou în rândul populației sărace și rurale, în timp ce clasa medie și mai înstărită din zona urbană a obosit să iasă în stradă pentru a protesta.
Le Parisien notează că România preia președinția UE pentru șase luni decisive pentru bătrânul continent.

Ziarul mai scrie că, PSD, moștenitorul Partidului Comunist și teoretic orientat spre stânga, „a efectuat în ultimele luni un viraj spre populism și naționalism, pe modelul vecinilor ungari și polonezi”, iar țara, care era până recent una dintre cele mai eurofile de pe continent, a devenit una dintre cele mai critice voci față de Bruxelles. „Care nu mai avea nevoie decât de asta”.
Liviu Dragnea este descris de cotidianul francez drept omul forte de la București, care a fost împiedicat de o condamnare la închisoare cu suspendare să devină premier, fiind vizat în același timp de alte două proceduri judiciare pentru corupție. Aceste lucruri nu îl împiedică însă să tragă sforile guvernării în încercarea de a promova o reformă a sistemului judiciar pentru a reduce la tăcere judecătorii. Populația, exasperată, a ieșit masiv pe străzi.
Situația este cu atât mai complicată cu cât România este marcată de o coabitare tumultuoasă cu un președinte de centru dreapta opus guvernului, „foarte pro-europeanul Klaus Iohannis”, arată Le Parisien.
Cotidianul La Repubblica este cel puțin circumspect. România trăiește “un conflict permanent între, pe de o parte, majoritatea social-democrată condusă de Liviu Dragnea – 56 de ani, puternic și fără scrupule, de stânga – și, pe de altă parte, șeful statului, Klaus Iohannis, 59 de ani, de centru dreapta și pro-european.
Cotidianul belgian La Libre se întreabă dacă România, „sinonimă cu corupția și deriva populistă”, este în măsură să prezideze UE.

La Libre preia criticile lansate la sfârșitul anului trecut de șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: „România este pregătită tehnic […]. Cred totuși că guvernul de la București nu a înțeles deplin ce implică președinția statelor membre”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica