luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Emil Bâzgă revine la Craiova

Filarmonica „Oltenia” continuă stagiunea „Muzica uneşte!”, melomanii din Craiova având prilejul de a asculta, vineri, 20 aprilie, de la ora 19.00, un concert Haydn/ Beethoven. La pupitrul dirijoral se va afla FRANÇOIS-ROBERT GIROLAMI din Franța, iar solist, EMIL BÂZG la trompetă.

În program:

Eduard Caudella: Uvertura operei „Petru Rareș”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Joseph Haydn: Concertul în Mi bemol major pentru trompetă și orchestră, Hob. VIIe:1

Ludwig van Beethoven: Simfonia nr. 3 în Mi bemol major, op. 55

Unicul concert pentru trompetă scris de Haydn va fi interpretat de artistul american de origine română Emil Bâzgă, născut la Iași într-o familie de muzicieni. Şi-a desăvârşit studiile muzicale la Academia de Muzică din Bucureşti, Malmo University/Suedia (master), Hochschule für Music Hannover/Germania (jazz master), Rutgers University New Jersey/S.U.A. (artist diploma) – unde a studiat îndeaproape cu artişti de renume mondial precum Hakan Hardenberger, Wynton Marsalis sau William Fielder care i-au definitivat stilul și tehnica instrumentală.

Stilul său muzical se caracterizează printr-un amalgam de experienţe diverse alături de orchestre de muzică clasică sau de jazz, o mixtură de sunete contrastante, inedite pentru jazzul modern. Bogata experienţă muzicală şi capacitatea de a se dedica muzicii, i-au conferit artistului o amprentă muzicală unică, recunoscută la nivel internaţional. De-a lungul carierei sale, a urcat pe aceeași scenă cu nume mari precum Ray Charles, Jimmy Cobb sau Vladimir Cosma, unde a susținut concerte în metropole precum Paris, Bruxelles, Tel Aviv, Moscova, Sankt Petersburg sau New York.

*

Dirijorul serii, François-Robert Girolami, este un reputat muzician, cu o vastă deschidere repertorială, atât pentru domeniul artei lirice, cât şi pentru creaţia simfonică. Distins pedagog, preocupat în egală măsură de cariera didactică, la Paris deţine actualmente statutul de director al unei instituţii de învăţământ muzical superior. Pe scena Teatro alla Scala, cu ocazia expoziţiei franceze organizate de Muzeul de Istorie,i s-a oferit în dar un exemplar al manuscrisului Requiem-ului de Puccini, încredinţându-i-se misiunea de a restaura partitura.

François-Robert Girolami a compus muzică pentru Radio France şi a realizat înregistrări pentru televiziuni din Franţa, Olanda, Germania, Spania şi Rusia. De asemenea, a compus muzică de film, lucrări simfonice şi oratorii. Începând din anul 1981 este invitat frecvent să dirijeze concerte în România – la Filarmonica din Sibiu, unde deţine în prezent statutul onorific de director artistic asociat. Continuând pe parcusul anilor ’90 o fructuoasă colaborare cu diferite orchestre filarmonice din România – inclusiv cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii “Oltenia” –, a organizat turnee de concerte în Corsica.

***

Concertul în Mi bemol major pentru trompetă și orchestră” de Haydn, poate, cel mai cunoscut din întregul repertoriu consacrat acestui instrument, este conceput în cadrul tiparului în trei părți, în anul 1796, fiind dedicat unui celebru trompetist al vremii, Anton Weidinger (1766-1852). Singurul concert pentru trompetă pe care l-a compus Haydn este de o cuceritoare frumusețe melodică, în care lirismul părții lente contrastează cu factura determinant exuberantă a mișcărilor extreme.

*

Simfonia a III-a “Eroica” de Beethoven a fost inclusă în două producţii cinematografice de marcă: în 1994, când fragmente din simfonie au fost încorporate în filmul biografic “Immortal Beloved”, cu Gary Oldman în rolul lui L. van Beethoven (regia Bernard Rose) şi în 2003, cu prilejul realizării filmului de televiziune intitulat chiar “Eroica” (regia Simon Cellan Jones, producţie BBC/Opus Arte, actorul Ian Hart interpretându-l pe Beethoven).

Politica